Blir veiene glattere når mange kjører piggfritt?

Har du også lagt merke til at det blir ekstremt glatt i kryss og rundkjøringer?

Snø og is på veien   da lever du svært farlig med sommerdekk. Likevel viser det seg at veldig mange tar sjansen. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)
Snø og is på veien da lever du svært farlig med sommerdekk. Likevel viser det seg at veldig mange tar sjansen. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Særping spør:

Halla Benny. Vintern har vært tøff også her sør i Norge og jeg kan aldri huske at det har vært så glatt på veiene. Spørsmålet mitt er om ikke dette må ha noe å gjøre med at så mange kjører med piggfritt nå?

Syns det virker som alle veier er helt polert inn mot kryss og ved bakketopper og da smeller det jo raskt. Bare i forrige uke så jeg to kollisjoner. Det skulle vært interessant å høre hva du mener om dette.

Benny svarer:

Hei Særping. Det inntrykket har jeg også. Greit nok at det har vært en skikkelig gammeldags vinter i vår del av landet, men så glatte veier som i år kan jeg ikke huske at det har vært.

Spesielt saltete veier har vært veldig glatte. Blir det kaldt nok, har saltet liten effekt - det virker nesten motsatt, som om det blir enda glattere da.

Du har nok også helt rett i at vi godt merker at veldig mange kjører piggfritt nå. Det trengs rett og slett at noen med pigger eller kjetting "river opp" overflaten litt. Når det ikke skjer, blir det nesten skøyteis på deler av veien der mange har bremset og sklidd.

Ikke langt unna Broom-kontoret har vi et kryss der man kommer kjørende opp en relativt bratt bakke og så har vikeplikt for bilene fra høyre. Dermed må mange bremse i siste liten - og her har det til tider vært stygglatt. Har inntrykk at det samme også gjelder i de aller fleste rundkjøringene, og de blir det jo stadig flere av.

Det eneste rådet må være å avpasse farten og være ekstra forsiktig i kryssene, fryktelig kjedelig hvis man sklir inn i noen her!

Hjelp jeg sklir! Se den legendariske videoen:

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester - klikk her