Bli svensk - spar halvparten!

Det er ikke bare nybiler som er langt billigere i Sverige...

Avgiftsforskjellene gjør prisene på nye biler vidt forskjellige i Norge og Sverige. Men også på bruktbilene, de som 'vanlige folk' har råd til, henger forskjellene igjen, og kan utgjøre mer enn 100 prosent. (Foto: Blocket.se/Finn.no/montasje)
Avgiftsforskjellene gjør prisene på nye biler vidt forskjellige i Norge og Sverige. Men også på bruktbilene, de som "vanlige folk" har råd til, henger forskjellene igjen, og kan utgjøre mer enn 100 prosent. (Foto: Blocket.se/Finn.no/montasje)

Statsbudsjettet er lagt frem, og som ventet ble det ikke store forskjellene i bilavgifter verken for de miljøvennlige eller for de store, stygge ”ulvene”. Ergo må vi vente i minst ett år til før det kan bli noen forandring.

De siste årene har det vært gjort noen justeringer som hver gang har vært sagt å skulle bidra til å gjøre den norske bilparken ”riktigere”, og også i noen grad jevne ut bilavgiftene – og dermed prisnivået – i Norge i forhold til andre land i Europa.

Få har trodd at det var særlig seriøst ment. Enda færre har sett noen merkbar forandring.

For en del år siden ble det ropt høyt om at også bruktbilprisene i Norge var i ferd med å dobles i forhold til tilsvarende biler i Sverige. Hvordan er nivået i dag? Vi har gjort noen ”stikkprøver” – se hva vi fant:

2009 VW Scirocco TSI, 120.000 norske kroner

Faksimile: Blocket.se
Faksimile: Blocket.se

Også for små og lette biler med forholdsvis behersket motorstørrelse er det forskjeller ute og går.

VW er blant de som får bra effekt ut av lite volum om dagen, og hos en merkeforhandler i Göteborg står denne 160 hesters FSI-utgaven med servicehistorikk, drøyt 60.000 kilometer, sportsstoler og diverse utstyr nylig nedsatt til 139.800 svenske kroner.

Se annonsen her:

Når vi søker etter sammenlignbar kilometerstand fra merkeforhandler i Norge, er det faktisk en 2010-modell som dukker opp til lavest pris, 25.000 kroner billigere enn neste. Den har samme farge som den svenske og noenlunde sammenlignbart utstyr ellers.

Faksimile: Finn.no
Faksimile: Finn.no

Til tross for det som kan se ut som en ”god pris” i forhold til andre slike biler i Norge, er altså forskjellen svært stor. For VW-forhandleren i Oslo forlanger tross alt 234.000 norske kroner for bilen, som man altså kan få nærmest en identisk tvilling av – med svenske skilter – for 139.800 svenske, tilsvarende i overkant av 120.000 norske kroner.

Se annonsen her:

Del med Facebook-vennene dine!

Les også: 2011: Drømmebilene ble billigere. Men likevel...

2009 Volvo V70 diesel aut: 137.000 norske kroner

Faksimile: Blocket.se
Faksimile: Blocket.se

En V70 er like mye folkebil i Sverige som den er statusbil her i landet, derfor må man gjøre leksen sin med hensyn til utstyr når man leser svenske annonser.

Her har vi imidlertid funnet en bil med Momentum-pakke og ganske lang utstyrsliste, som med under 100.000 kilometer, 163 hesters diesel og automatgir er en drømmebil for nordmenn flest.

Se annonsen her:

Fem biler med diesel og automat dukker opp i Norge når vi søker med pluss minus 20.000 kilometers kjørelengde i forhold til den svenske. Prisene varierer med drøyt 50.000 kroner, da er de to dyreste henholdsvis Summum- og R-Design-utgaver.

Faksimile: Finn.no
Faksimile: Finn.no

Billigst er denne bilen i Stjørdal, som riktignok ikke er benevnt som en Momentum-utgave, men som har delskinn og også for øvrig ser ut til å tilsvare den svenske noenlunde når det gjelder utstyr.

295.000 norske må man ut med for den, mens en svenske kan handle bilen i Markaryd for 159.000 svenske – eller tilsvarende ca. 137.000 norske kroner.

Se annonsen her:

Les også: Steiler over NAFs forslag til nye bilavgifter

2009 Audi Q5 TDI: 170.000 norske kroner

Faksimile: Blocket.se
Faksimile: Blocket.se

Den billigste Audi Q5en vi finner på Blocket.se i øyeblikket er denne hvite 2009-modellen, som ble førstegangsregistrert i januar 2010.

Den har 2-liters TDI-motor og sekstrinns manuell kasse, og har hatt alle servicer på sine drøyt 140.000 kilometer.

Se annonsen her:

Jakten på en mest mulig tilsvarende norsk bil fører til at vi sitter igjen med tre biler; to med automat og denne med manuell.

Typisk nok er den norske bilen litt bedre utstyrt enn den svenske, en Q5 er en luksusbil her i landet men ikke fullt så statuspreget i Sverige.

Faksimile: Finn.no
Faksimile: Finn.no

S-Line-pakken og utstyret i den norske kan imidlertid ikke forklare hele prisforskjellen. At man i Norge må ut med nesten 400.000 kroner gliser nok svenskene godt av, som altså kan kjøpe den hvite i annonsen for 195.000 svenske – eller tilsvarende knapt 170.000 norske...

Se annonsen her:

Del med Facebook-vennene dine!

Les også: Med svenske skilter i Norge? Det kan bli dyrt!