Bjørn har hatt 500 Toyota HiAce

Jan Erik testet den på Broom - for Bjørn finnes det ikke bedre bil!

HIACEMANNEN: I løpet av livet har Bjørn Bjerkedal hatt om lag 500 Toyota Hiace'er. Mange er sendt til Afrika, mens andre har skiftet eier på gårdsplassen hjemme i Overhalla.   Dette må være verdens mest uslitelige bil, mener han selv. (Foto: Bjørn Tore Ness, na.no/ANB)
HIACEMANNEN: I løpet av livet har Bjørn Bjerkedal hatt om lag 500 Toyota Hiace'er. Mange er sendt til Afrika, mens andre har skiftet eier på gårdsplassen hjemme i Overhalla. Dette må være verdens mest uslitelige bil, mener han selv. (Foto: Bjørn Tore Ness, na.no/ANB)

Den fikk aldri noen priser for aerodynamisk design. Ikke har den fått spesielt heftige terningkast når det gjelder komfort heller.

Men én ting kan ingen ta fra klassikeren Toyota Hiace: Den overlever det meste, skriver na.no.

Andre ting på gang

Han er egentlig anleggsgartner og ekspert på steinlegging. Et raskt blikk på gårdsplassen hans viser imidlertid at Bjørn Bjerkedal også har andre ting på gang.

Blant anleggsutstyr og belegningsstein finner vi over ti «kassebiler» i ulike farger, der brorparten lyder navnet «Toyota Hiace».


Kjøper og selger

– Det å ha en Hiace handler egentlig om problemfritt bilhold, smiler Bjerkedal. Han kan minne om en bilselger der han står blant en rekke biler, men understreker at dette bare er hobbyen hans.

Kort fortalt går konseptet hans ut på å kjøpe opp biler av akkurat denne modellen, gjøre små reparasjoner der det trengs – for så å selge videre.

De han ikke får solgt, leveres til en annen oppkjøper, som igjen sender dem til Afrika. Dermed forlenges levetida til allerede godt brukte biler.

Del med Facebook-vennene dine

Populære i Afrika

- Hiace er svært populære i Afrika, nettopp fordi de er billige i innkjøp, at det er lett å skaffe deler – samt at bilene er så godt som uslitelige, mener Bjerkedal.

Utsagnet understrekes ytterligere av tall fra det sørafrikanske transportdepartementet. Her anslås det at hele åtte av ti drosjer i landet er nettopp Toyota Hiace'er. I sitt tidligere liv har noen av disse kanskje blitt rattet rundt av en håndverker fra Overhalla.

Ifølge Bjerkedal er det nemlig i denne yrkesgruppa vi finner de mest ihuga Hiace-tilhengerne.

Par tusen kroner

– For en del år siden kjøpte jeg selv en Hiace av en kompis for et par tusen kroner. I årevis pendlet jeg mellom Namsos og Lørenskog med den, uten å koste på den ei krone. På jobben gikk praten lett om temaet bilkostnader, for å si det sånn, flirer Bjerkedal, og legger til at han selv har hatt oppimot 500 Hiace'er opp gjennom åra.

Mange er sendt til Afrika, mens andre har skiftet eier på gårdsplassen hjemme i Overhalla.

Tåler misbruk

– Det kommer folk hit hver eneste dag som er interessert i å kjøpe en Hiace. Spesielt eldre firehjulstrekkere er populære blant små håndverkerfirma, opplyser Bjerkedal, som selv har det klart for seg hvorfor slike brukte kassebiler er lett omsettelige:

– Alle biler kan brukes; men bare Toyota Hiace tåler misbruk.

Du kan lese mer om bil og trafikk på na.no - her:

LES OGSÅ: Derfor forsvant Toyota Hiace