Bjørn Asle kjøpte nye vinterdekk – men fikk de samme gamle

Det ene dekket ble plutselig flatt – og da han fikk vite grunnen kom sjokket.


Bjørn Asle Nordfikk avdelingsleder ved Dekk1 på Minde til å gi han en skriftlig bekreftelse på at vinterdekkene han hadde kjøpt og betalt IKKE ble montert på bilen hans...
Bjørn Asle Nordfikk avdelingsleder ved Dekk1 på Minde til å gi han en skriftlig bekreftelse på at vinterdekkene han hadde kjøpt og betalt IKKE ble montert på bilen hans...

Bjørn Asle Nord fra Bergen dro i slutten av september til sin lokale dekkforhandler, Dekk1 på Minde, for å bytte fra sommer- til vinterdekk på familiens Toyota Avensis.

– Jeg hadde dekkene mine på deres dekkhotell. Da vi var der for å skifte fra vinter- til sommerdekk fikk vi beskjed om at vinterdekkene burde byttes til høsten. Jeg bestilte derfor nye og fikk time for å bytte før vi skulle dra over fjellet på høstferie, forteller Nord.

Etterpå regner han med alt er i den skjønneste orden, og legger i vei langtur med hele familien til Østlandet.

Men en ettermiddag da han skal kjøre den yngste datteren på fotballtrening, så smeller det plutselig. Det ene dekket er flatt.

Vinterdekk: Slik er reglene

Ikke byttet likevel

Heldigvis skjer hendelsen på en småvei med lav fartsgrense. Nord kan derfor rolig kjøre bilen til veikanten.

Nærmere undersøkelse viser at dekket ikke er punktert. Det er likevel ubrukelig, fordi det er gammelt og luft har lekket ut på grunn av skit langs felgen.

Mønsteret var ikke så ille, men gummien var blitt hard og kjøreegenskapene dermed for dårlige.

Og det er ikke bare det ene dekket som er gammelt, det gjelder alle de andre også.

Dekk1 har nemlig ikke byttet dekkene slik de har lovet ...Hjulskift: Bare 7 prosent av kvinner gjør dette selv

00 Ekkel Dekkopplevelse 2
00 Ekkel Dekkopplevelse 2

Fikk sjokk

– Jeg trodde ikke at slikt gikk an. Jeg fikk sjokk. Her hadde jeg kjørt rundt i over en måned på gamle vinterdekk som Dekk1 mente burde vært byttet. Heldigvis var det lite snø og frost i den perioden, men dette kunne gått skikkelig galt. Jeg tenker med gru på hvilke konsekvenser det kunne fått for oss og for den del andre i trafikken om noe hadde gått galt på motorveien, sier Nord.

Bare et par dager etter at han leverte inn bilen for andre gang, var det såpeglatt og flere uhell i Bergen.


Vegdirektoratet snur – tillater testvinneren likevel

Legger seg flat

Nord har en bror som er kjørelærer, og hans far var det samme, så han vet altfor godt hva dårlige dekk gjør med sikkerheten på veien.

Derfor ber han om å få snakke med avdelingsleder på Dekk1-forhandleren, Jo-Espen M. Nilsen, og forlanger en forklaring.

– Han legger seg helt flat og beklager etter hvert feilen. Han tilbyr meg gratis dekkhotell i 2014 som kompensasjon som plaster på såret, forteller en hoderystende Nord.

Børge skiftet dekk – så skjønte han at noe var galt ...

– Tillitsforholdet er brutt

Dekk1 på Minde beklager det som har skjedd - og har i etterkant endret på rutiene sine for å sikre at noe slikt ikke skal skje igjen.
Dekk1 på Minde beklager det som har skjedd - og har i etterkant endret på rutiene sine for å sikre at noe slikt ikke skal skje igjen.

Familiefaren er ikke imponert, og har nå valgt å ikke bruke Dekk1 til hverken oppbevaring eller skifting av dekk lenger.

– Tillitsforholdet er brutt. Noe av poenget med å ikke gjør det selv, er jo at da blir det i alle fall gjort skikkelig. Det var de som mente dekkene måtte byttes, jeg var selv på butikken og ventet mens de skulle ha skiftet og kjørte av gårde i den tro at jeg hadde nye vinterdekk. Det hadde jeg tross alt betalt flere tusen kroner for ...

– Men du sjekket ikke dekkene sine selv i løpet av perioden etter at du fikk bilen?

– Nei, det gjorde jeg ikke. Det burde da heller ikke være nødvendig. Jeg forventer at det skal være i orden når jeg har levert bilen til en spesialist.

SE VIDEO: Noen centimeter med snø – da blir det kaos!

– Svært beklagelig

Broom tar kontakt med avdelingsleder ved Dekk1 på Minde, Jo-Espen N. Nilsen. Han bekrefter historien Nord forteller.

– Ja, dessverre skjedde det en glipp her, og jeg legger meg langflat. Det skal jo ikke skje, men gjorde det likevel. Heldigvis har det aldri skjedd tidligere, og vi har gjort om på rutinene våre nå, slik at dette ikke skal skje i framtiden, sier han.

Under halvparten vet hva som er lovlige dekk

– Får ikke gjort mer

Feilen oppsto i forbindelse med at en reservasjonslapp ikke kom fram dit den skulle, og dermed la en bare om fra sommer- til vinterdekk. Uten å bytte de slitte dekkene med de nye som Nord hadde betalt for.

– Jeg får jo ikke rettet opp i dette, utover at vi naturligvis skiftet til de nye dekkene med en gang han kom til oss. Og vi tilbød han gratis dekkhotell hos oss. Utover at vi i tillegg har endret rutinene våre, får jeg ikke gjort noe mer.

– Kunden sjekket ikke dekkene sine i løpet av den perioden på over en måned etter byttet, men det kan vi jo heller ikke forvente at alle gjør. Så vi tar det fulle ansvaret for denne tabben, understreker han.

– Man kan gjerne kjøre med sommerdekk helt til jul