Bilselgeren avslørte svindel i siste liten

Slik forsøkte kunden å lure til seg nybil til over 600.000 kroner.

FALSK SIGNATUR: En bilselger hos Grenland Auto AS avslørte en svindler i siste liten, da han skulle selge en ny Audi A4 til en verdi på over 600 000 kroner. Kjøperen la fram en bekreftelse på ei pengeoverføring med en falsk signatur fra en bankansatt (Foto: Inge Fjelddalen, ta.no/ANB)
FALSK SIGNATUR: En bilselger hos Grenland Auto AS avslørte en svindler i siste liten, da han skulle selge en ny Audi A4 til en verdi på over 600 000 kroner. Kjøperen la fram en bekreftelse på ei pengeoverføring med en falsk signatur fra en bankansatt (Foto: Inge Fjelddalen, ta.no/ANB)

Kjøperen skulle ha en ny Audi A4 med diverse tilleggsutstyr til 603 500 kroner, og det ble laget en kjøpekontrakt.

Kjøperen møtte opp hos Grenland Auto AS etter normal åpningstid, og hadde med seg en utskrift fra DnB nettbank hvor det sto at kjøpesummen var overført til bilforretningen. På utskriften hadde den nå 24 år gamle kjøperen fra Vestfold ført på en håndskrevet bekreftelse, med navn og signatur som tilsynelatende tilhørte en DnB-ansatt. Det skriver ta.no.

Fryktelig sjeldent

Bilselgeren som skulle gjennomføre handelen mistenkte at noe var galt, og han leverte ikke ut bilen til vestfoldingen. Bilselgeren, som avslørte svindelen, sier at de har ærlige og redelige kunder.

– Så det er heldigvis fryktelig sjeldent at vi opplever noe sånt. Jeg oppdaget det – heldigvis, for hadde vi levert ut bilen hadde konsekvensene vært mye større for oss, sier bilselgeren. Den 24 år gamle svindleren måtte nylig møte i Nedre Telemark tingrett, hvor han måtte svare for bedrageriforsøket.

Hadde ikke penger

Det var i september i 2011 at svindelforsøket skjedde. Bilselgeren forklarte i retten at 24-åringen var svært oppsatt på å få med seg bilen den bestemte ettermiddagen. Bilselgeren ville imidlertid ikke levere ut bilen, siden han mistenkte at bekreftelsen på pengeoverføringen ikke var ekte.

I retten innrømmet 24-åringen at han ikke hadde penger til å betale for bilen da han møtte opp hos Grenland Auto AS. Han hevdet i retten at han la fram utskriften for å vinne tid slik at finansiering kunne ordnes, og at han ikke hadde til hensikt å få utlevert bilen den aktuelle dagen.

Del med Facebook-vennene dine

Må i fengsel

– Etter rettens syn er tiltaltes forklaring på dette punkt uten enhver troverdighet, heter det i dommen fra sorenskriver Jahn Mydland og meddommerne Liv Heidi Zinder og Erik Solli-Tangen.

Retten har dømt 24-åringen til fengsel i 120 dager, hvor av 60 dager gjøres betinget med to års prøvetid. Han er også dømt til å betale 10 000 kroner i erstatning til Grenland Auto AS.

Flere forhold

Retten ikke er i tvil om at tiltalte laget kvitteringen fra DnB og påførte den håndskrevne teksten for å benytte dokumentet som ekte, og for å bruke det til å begå et bedrageri. Ved straffeutmålingen er det lagt vekt på at 24-åringen ble dømt i Sandefjord tingrett i november i 2012, da for tyveri, kjøring uten førerkort og for å ha nektet å oppgi personalia til offentlig tjenestemann.

– Ved fastsettelsen av straffen legges det videre vekt på at tiltalte forsøkte å skaffe seg en relativt dyr bil på straffbart vis. Salgssummen var på mer enn 600 000 kroner. Det vises også til at han hadde forfalsket kvitteringen fra DnB som ledd i bedrageriforsøket, og således lagt for dagen en klar og bestemt vilje til å gjennomføre det planlagte bedrageriet, heter det i dommen.

Blitt gammel

I formildende retning er det tatt hensyn til at saken er blitt gammel. Ifølge dommen ble saken anmeldt kort tid etter svindelforsøket i september 2011, mens 24-åringen ikke ble avhørt av politiet før 2. november i 2012.

– I mellomtiden synes det ikke å ha funnet sted noe etterforskning. En slik lang liggetid er meget uheldig og må få klar betydning for straffens lengde, heter det i dommen.

Du kan lese mer om bil og trafikk på ta.no – her:

LES OGSÅ: Denne annonsen var ren svindel