Vakker bil med flotte kjøreegenskaper - Alfa Romeo Giulietta. Foto: Alfa Romeo
Vakker bil med flotte kjøreegenskaper - Alfa Romeo Giulietta. Foto: Alfa Romeo

Bilmerket veldig mange elsker - men få kjøper

Giulietta ble en fulltreffer for Alfa Romeo. Salget, derimot...

Da Alfa Romeo i 2010 lanserte den nye mellomklassebilen Giulietta, fikk entusiastene en ny favoritt. Her i landet havnet bilen i det konkurranseutsatte C-segmentet – eller Golf-klassen, som de fleste kaller det.

Her var det trangt om plassen, bokstavelig talt. Golf var kongen på haugen, og rundt den var det sterke utfordrere som Ford Focus, Opel Astra, Peugeot 307 og flere andre.

Dette skulle altså Giulietta kjempe mot, på et marked der dette bilmerket hadde et sterkt og uheldig rykte for lave bruktbilpriser. Å kjøpe ny Alfa var av mange sett på som ren risikosport økonomisk.

Men bilen hadde kvaliteter i massevis, og nok til at den kom på andreplass i kåringen av Årets Bil i 2011. Bare dette var en usedvanlig sterk attest!

Alfa Romeo har ikke minst vært kjent for sine mange ekstra hissige spesialmodeller. Også av Giulietta kom det en rålekker Quadrifoglio Verde. Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo har ikke minst vært kjent for sine mange ekstra hissige spesialmodeller. Også av Giulietta kom det en rålekker Quadrifoglio Verde. Foto: Alfa Romeo

Lass med kjøreglede

Bilen vi snakker om, var en femdørs kombikupé – 4,35 m lang og 1,80 m bred. Høyden var 1,47 m og egenvekten drøyt 1.350 kilo. I krasjtesten hos EURO Ncap hentet den fem stjerner i 2011. Av motorer ble det tilbudt tre bensinvarianter og to dieseler. Mest vanlig var nok 1,4 liter bensin med 120 hk, gjerne sammen med 6-trinns manuell girkasse.

For et merke som Alfa Romeo skulle det tatt seg ut om det ikke var funnet plass til en skikkelig toppmodell. Den kom i form av Quadrifoglio Verde, som i sin skarpeste utgave leverte 240 hk – og et lass med kjøreglede.

Snart forsvinner klassens tøffeste - blir ikke erstattet

Slutt i 2020

I Norge strevde Alfa Romeo fælt med salget, og i toppåret for modellen, 2011, ble det bare solgt 386 Giulietta her i landet, en markedsandel på 0,28 prosent.

Det beskjedne salget fortalte nok mest om hvor liten tillit bilkjøperne hadde til bilmerket – for «alle» var jo ellers enige om at kjøreglede, det er Alfa Romeo!

Sannsynligvis var dette klassens mest kjøreglade kombikupé - men aldri den mest solgte. Foto: Alfa Romeo
Sannsynligvis var dette klassens mest kjøreglade kombikupé - men aldri den mest solgte. Foto: Alfa Romeo

50.000 – 70.000

De aller fleste bilene ble solgt i Europa. Bortsett fra de to toppårene 2011 og 2012, med henholdsvis nesten 80.000 og litt over 60.000 biler, lå det årlige salget rundt 40.000 biler. Men salget krympet jevnt og trutt, og det siste året ble det bare omsatt litt over 10.000 Alfa Romeo Giulietta.

2011- og 2012-modeller av bilen ligger nå ute med priser fra rundt 50.000 til ca. 70.000 kroner på bruktmarkedet, avhengig av kjørelengde og tilstand. Nyere årganger er det få biler å finne av – og da til priser som gjerne ligger mellom 150.000 og 190.000 kroner.

Mange falt for utseendet - men så kom problemene

Hva mener eierne?

Så er spørsmålet om tidlige årganger av bilen kan sies å være et smart kjøp brukt? For å finne ut litt mer om det, har vi gått til seksjonen her på Broom som heter «Eierne mener.»

Her har mer enn 11.000 norske bileiere lagt igjen en vurdering av sin bil. Noen med korte kommentarer i tillegg – andre igjen utdyper mer om hvordan eierforholdet har vært.

Eierne skryter stort sett uhemmet av Giulietta! Foto: Skjermdump
Eierne skryter stort sett uhemmet av Giulietta! Foto: Skjermdump

Fornøyd gjeng

Hva mener så de som eier en Alfa Romeo Giulietta om bilen sin? Svaret er at de aller fleste er superfornøyde, og det finnes knapt unntak. Bilen oppnår da også en gjennomsnittskarakter på 8,3 av 10 oppnåelige poeng.

«Bilen er rett og slett super. Gøyal og behagelig. Den sparker godt fra seg, og på svingete veier er den rett og slett en drøm. Etter å ha kjøpt Alfa Romeo vil jeg helst ikke ha noe annet!»

«Kjøreegenskapene er helt eksepsjonelt gode, nok kraft og flott design har gjort meg til en Alfa-entusiast.»

«Vil savne Alfaen når jeg ikke har den lengre.»

«Vakker, sporty, pålitelig bil. Anbefales!»

«Har hatt denne i 10 år. Stort sett feilfri. Det er en meget bra bil. Anbefales til alle. Langt bedre enn sitt rykte.»

Klikk her for å lese hva alle eierne av Alfa Romeo Giulietta mener

En førerplass til å bli skikkelig glad i. Her fra 2014-modellen. Foto: Alfa Romeo
En førerplass til å bli skikkelig glad i. Her fra 2014-modellen. Foto: Alfa Romeo

Som limt til asfalten

Noen har også tatt seg tid til å skrive litt mer om bilen. Her er litt av hva signaturen Alfa930 mener:

«Herlig kjøremaskin, god komfort, flotte linjer, flott design, kjempegod vinterbil. Jeg har en vanskelig og bratt bakke som innkjørsel, men Giuliettaen drar seg lekende lett opp på vinterføre. Jeg har en liten motor, men mangler ikke kraft! Likevel vil jeg nok ha noe større motor i neste bil. Da vil jeg på bane for å teste meg selv og bilen. Giulietta ligger som limt til asfalten, og er en herlig bil å kjøre, kjapp og lett. Den ligger som limt til asfalten.»

Alfa Romeo Giulietta fikk en oppgradering i 2014, og en ny ansiktsløftning i 2016. Deretter var det bare mindre endringer frem til modellen gikk ut av produksjon i 2020. Da var det produsert totalt ca. 470.000 Giulietta.

Her kan du lese mer om Alfa Romeo Giulietta i Brooms bruktbilguide

Nå håper vi du vil dele dine bilerfaringer med Brooms lesere. Klikk her – så får du se hvordan du kan gjøre det:

Video: Bli med på test av Giulietta