Det kan være fristende å kjøpe billige dekk – men tenk først nøye over hva slags bruksmønster bilen har, sier Broom-Benny. Illustrasjonsbilde.
Det kan være fristende å kjøpe billige dekk – men tenk først nøye over hva slags bruksmønster bilen har, sier Broom-Benny. Illustrasjonsbilde.

Billige dekk: Dette bør du tenke på før du kjøper

Ikke alle tar seg råd til testvinnerne.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.nosvarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Vi må ha nye sommerdekk til en av bilene våre. Det passet litt dårlig med tanke på økonomien. Vi lurer derfor på å gå for ett av de litt ukjente billigmerkene denne gangen.

Har du noen erfaringer eller tanker om hva som skiller dette fra de kjempedyre testvinnerne? Vi ønsker jo tross alt å kjøre trygt.

Håper du kan svare oss! Hilsen Hanne.

Benny svarer:

Hei Hanne – klart du skal få svar. Det er nok mange i disse dekkskifttider som vurderer det samme som deg når det gjelder nye dekk til bilen.

Jeg kan vel ikke akkurat skryte på meg å ha mye erfaring med slike dekk selv. Selv om jeg har hatt mange både gamle og dårlige biler, har jeg alltid prioritert gode dekk høyt. Jeg mener at det er bilens viktigste del.

Det er de som skal drenere unna vann, sørge for veigrep, gi kort bremselengde, gi gode svingegenskaper, rulle lett og samtidig være både støysvake og komfortable.

Men jeg mener at det uansett er mye bedre å kjøre på nye billig-dekk enn på slitte dekk, eller i verste fall vinterdekk uten pigger om sommeren. Det er også lettere å anbefale billig sommerdekk enn billige vinterdekk. Da vinterdekkene har en enda tøffere jobb ...

Hjulskift: Før kunne alle gjøre det – nå risikerer du å ødelegge for mye penger

Tenk på bruksmønstret

Den største ulempen med billige sommerdekk er ofte lang bremselengde, særlig på våt asfalt. Det kan i visse situasjoner være kritisk. Bare for å ta et konkret eksempel: Det beste og dårligste sommerdekket i årets dekktest skilte med 20 meter i bremselengde. Eller sagt på en annen måte: Når bilen med vinner-dekket stanser, suser bilen med billigg-dekk forbi i 50 km/t. Hva konsekvensene kan bli her, forstår de fleste.

I tillegg får man ofte en del mer støy og noe høyere rullemotstand og generelt dårligere styrefølelse, dermed mindre komfort.

Skal bilen som skal ha de nye dekkene brukes mye til langkjøring og i høyere hastigheter, ville jeg nok valgt noe litt mer anerkjent. Skal denne derimot brukes til mye småkjøring i for eksempel byen og lavere hastigheter generelt, så er det lettere å anbefale billig-dekk.

Om jeg skal oppsummere helt kort: Vurder kjøre- og bruksmønsteret til bilen og kjøp dekk som er best mulig tilpasset dette.

Håper dette var noe oppklarende. Ønsker deg lykke til med dekk-handel!

Les også: Vanlig Mercedes? Nei, denne er håndlaget!

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Les også: Nei – dette må du ikke gjøre!

Video: Vinterdekk på sommeren – er det smart?