Bilkjøpere på klagetoppen
Bilkjøp er risikosport. Det viser den ferske klagelisten fra Forbrukerrådet.

Bilkjøperne ligger klart på klagetoppen, viser halvårsstatistikken fra forbrukernes vaktbikkje.
Første halvdel av 2011 tok 48.438 forbrukere kontakt med Forbrukerrådet via telefon eller e-post for å klage, og hele ti prosent av klagene dreide seg om bill. Det skriver siste.no
Minefelt
– Det viser vel at bilkjøp er et minefelt, men det betyr ikke at du er nødt til å gå på en smell, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.
– Gjør du skikkelige forberedelser og henter inn nødvendig kompetanse, skal du slippe å kjøpe katta i sekken. Det er særlig fare på ferde når både selger og kjøper er privatpersoner, så begge parter bør kikke på tipsene på Forbrukerportalen.
Husleie og håndverkere
Nest etter bilkjøp, er det husleie og håndverkere som irriterer norske forbruker mest.
Spørsmål rundt husleie stod for seks prosent av henvendelsene, mens fem prosent handlet om håndverkere.
Kan du krysse av for at du har kjøpt bil og hatt lekkasje i boligen du leier, har du altså god grunn til å gremmes.
Les også: Shopper bil usett på nett
Pallplassering
Skal du unngå irritasjonsmomenter, bør du eie både bolig og sykkel, og helst være nevenyttig attpå.
- Dessverre er pallplasseringen lik fra år til år, beklager Flesland. Det eneste unntaket er Finnmark, der der henvendelser om snøscootere kaprer tredjeplassen.
Husleie
Bakgrunnen for de mange klagene på husleie, er at private leier av private, og altfor ofte er leieforholdet for uformelt for problemer som kan oppstå.
– Det kan oppstå mange kostbare situasjoner vedrørende en bolig, og da er det viktig med forutsigbarhet og klare ansvarsforhold, understreker forbrukernes talskvinne.
Rørleggersprekken
Når et tilbygg skal reises, eller vannrør skiftes, må de fleste av oss ringe etter hjelp. Håndverkerne havner altså på tredjeplass, og blant saker der forbruker har definert yrkesgruppe, finner vi rørleggerne. Randi Flesland tror at manglende kommunikasjon er en viktig årsak til alle henvendelsene.
- Det er et stort gap mellom kompetansenivået til en fagmann og til en privatperson. Da er det fort gjort å snakke forbi hverandre, slik at misforståelser oppstår. Derfor; bruk standardkontrakt – få ting ned på papiret for å utrydde flest mulig feiltolkninger, oppfordrer Flesland.
Klagepallen
1. Kjøp av bil: 5.210 klager.
2. Husleie/tomteleie: 3.047 klager
3. Håndverkertjenester: 2.466 klager
Flere bil og motorsaker fra siste.no finner du her:
Les også: Topp 10: De minst pålitelige bilene