Bilferie reise: Topp 5 veier i Europa du MÅ få kjørt

Planlegger du bilferie? Sjekk ut disse:

Nordsløyfa grafisk
Nordsløyfa grafisk

1) Tyskland: Autobahn

Dette er alle motorveiers mor. Hitler hadde mildt sagt ikke bare gode ideer, men akkurat Autobahn skal han ha for. Infrastruktur på sitt beste. Det finnes finere motorveier i Europa, Autorout i Frankrike, Autostradaen i Italia etc. Men ingen av dem har strekninger med fri fart! Så til Tyskland må du, og der skal du teste toppfarta. Best er det i den sørøstlige delen av Tyskland. Bare se opp for køer og veiarbeid.

Se vi kjører i 318 km/t på Autobahn!

2) Tyskland: Nürburgring Nordschleife

Denne racerbanen går igjen i mange topplister. Men det er ikke så rart. Over to mil med den mest sinnssyke veien du kan tenke deg, og ikke én UP-bil i nærheten. Banen er regulert som vanlig vei, og det er bompenger for å få kjøre. Her kan du stille med din egen bil eller MC, ja eller bobil, buss etc. Husk å sjekke på Internett først om banen er åpen. Den brukes nemlig også mye til testing.

3) Monaco: Formel 1-banen i Monte-Carlo

Her er det bare å fly til Nice på den franske rivieraen, så leier du bil og kjører langs kysten de få milene til fyrstedømmet Monaco. Monte Carlo er byen der verdens mest legendariske billøp går av stabelen hvert år - Monaco Grand Prix. Og vi snakker virkelig midt i byen! Grand Prix-banen er vanlig vei, derfor kan du kjøre på veien når det ikke er løp her. Når du kommer i den kjente tunellen, og sirkler deg frem i 40 km/t. Tenk da på at F1-gutta har 300 km/t på samme sted!

Les om en av Porsches beste her!

4) Finland: Ouninpohja

Byen Jyväskyla, ligger godt plassert i de finske skoger. Hit kommer du deg enten ved å kjøre bil til Umeå i Sverige (ca. 90 mil fra Oslo), med båt over til finske Wasa, og så bile de siste 15 milene. Eller ved å ta båten fra Stockholm til Helsinki og kjøre de 25 milene nordover. Jyväskyla er hovedsete for den finske VM-runden i rally, som er det heftigste av rallyløpene. Den aller råeste etappen heter Ouninpohja. Dette er Formel 1 på grus. På "hoppet ved det gule huset" klinka Marrko Märtin til med 72 meter. I 2004 satte Petter Solberg raskeste tid. Sjekk ut denne linken, og innse at det krever litt å bli verdensmester i rally.

5) Isle of Man

Den lille øya Man i Irskesjøen, er ikke bare interessant fordi den egentlig er norsk. Ja, det er sant! En skotte overtok øya fra en viking mot å betale en symbolsk sum årlig, men skotten var som skotter er, og sluttet straks å betale "leie". Men Man er også interessant fordi en del av veinettet er uten fartsgrenser. Dette er tøffe veier over kupert terreng! Og om ikke det er nok, så går det et vanvittig motorsykkelløp her - som tar liv hvert eneste år: Isle of Man TT!

Les her om rally uten utslipp!