TETT I TETT: Bilene har generelt sett blitt mye bredere de siste årene, det merkes godt på parkeringsplasser som gjerne var ganske trange fra før.
TETT I TETT: Bilene har generelt sett blitt mye bredere de siste årene, det merkes godt på parkeringsplasser som gjerne var ganske trange fra før.

Bilene har blitt bredere – det har ikke parkeringsplassene

Det kan bli dyrt å parkere trangt.

Denne uken har det vært ekstra fullt på mange parkeringsplasser og parkeringshus rundt om i landet. Det som startet som én stor handledag, har etter hvert utviklet seg til å bli en helt uke (eller mer). Black Week når sin topp på Black Friday. Det gjør at mange skal ut og handle samtidig. Og det kan bli svært kostbart for bileierne.

Fredager er generelt dagen i uken med flest bulkeskader. Ekstra ille er det på den ene fredagen i november som går under navnet Black Friday. Denne dagen vil én av tre skader være parkeringsskader.

– Alt tyder på at næringsliv og handelsstanden i år virkelig har ladet kanonene og gjort klart for storinnrykk, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Bilene blitt bredere

Med økte utgifter til bolig, drivstoff og mat, planlegger mange å starte julehandelen allerede nå. Derfor er ikke Voll i tvil, fredag blir en av de store bulkedagene.

ADVARER: Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige.
ADVARER: Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Mange nye modeller og rekordstort salg av nye elbiler byr på utfordringer. Mens parkeringshus og parkeringsplasser er like trange som de alltid har vært, har mange nye biler vokst i lengden og ikke minst i bredden. Dette gir utfordringer for mange nybilkjøpere, ikke minst på handleturen.

– Parkerer flere store biler ved siden av hverandre, er det ikke mange centimetere til overs, på hver side av de oppmerkede feltene. I noen tilfeller vil det bli så trangt, at en nesten trenger boksåpner for å komme seg ut av bilen, sier Voll.

Det kan være billigere å få bot enn å betale parkering

PASS PÅ: Spesielt parkeringshus er en fare når 'alle' skal ut å handle på Black Friday.
PASS PÅ: Spesielt parkeringshus er en fare når "alle" skal ut å handle på Black Friday.

Koster nærmere 20.000 kroner

Normalt registrerer forsikringsbransjen over 500 parkeringsskader på den store handledagen. I snitt koster en parkeringsbulk nærmere 20.000 kroner, et beløp som øker hvert år på grunn av ny teknologi og dyrere deler. Totalt har forsikringsbransjen betalt ut over en milliard kroner etter parkeringskader så langt i år.

Når bilene blir større og plassene oppleves som mindre, er det det ikke mye som skal til før parkeringen ender opp med en ripe i lakken, eller mer.

– Mange vil nok oppleve å komme slukøret hjem, der handleposer er byttet ut med en skademelding under armen, avslutter Voll.

Derfor er det så dyrt å ha enkelte biler på verksted

Gode råd for å unngå parkeringsskader:

  • Unngå mørke og trange parkeringshus
  • Rygg inn, kjør ut
  • Styr unna trange parkeringsplasser
  • Sørg for at vinduene er fri for dugg før en kjører eller rygger ut.
  • Unngå parkeringsplasser nær inngangspartier
  • La ikke små barn åpne dører selv
  • Pust med magen, ta deg god tid og ikke stress
  • Vis hensyn og følg ekstra godt med i trafikken
  • Om mulig: Parker bilen hjemme og bruk kollektivtransport

Video: Her snakker vi virkelig bred bil