Av forsikringsselskapenes 1,6 millioner skadesaker i 2013, utgjør skader på personbil  hele 44 prosent av samtlige registrerte skader. Og i gjennomsnitt går det ikke langt mellom hver gang en bil skades (Foto: Benny Christensen)
Av forsikringsselskapenes 1,6 millioner skadesaker i 2013, utgjør skader på personbil hele 44 prosent av samtlige registrerte skader. Og i gjennomsnitt går det ikke langt mellom hver gang en bil skades (Foto: Benny Christensen)

Bilen skades hvert fjerde år

Kan du gjette hvem som er verstingene her?

Å kjøre bil har alltid hatt et element av risikosport over seg. Enten det er du selv som forårsaker skader og ulykker – eller du er offer for andres feiltrinn.

Det merkes ikke minst på forsikringspremien. Det er dyrt å eie bil – og det blir fort mye dyrere når uhellet er ute.

Av forsikringsselskapenes 1,6 millioner skadesaker i 2013, utgjorde skader på personbil hele 44 prosent av samtlige registrerte skader.

Over 710.000 skader

Noen flere tall: På landets mer enn 2,8 millioner forsikringer på person- og varebiler, ble det i fjor registrert mer enn 710.000 skader. Det går fram av statistikk fra Finans Norge.

– 25 prosent av personbilforsikringene berøres av skade hvert år, og det går dermed omkring fire år mellom hver gang en person- eller varebil har skade, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

De krasjer med vilje – for å få erstatning

Unge menn

Han understreker at dette er et gjennomsnitt, og at sannsynligheten for å få skade varierer veldig fra fører til fører og bil til bil.

– I våre egne skadetall ser vi at det som regel er sterk sammenheng mellom erfaring bak rattet, hyppighet av skader og hva slags skader føreren får på bilen, sier Clement, i en pressemelding.

Unge menn har skader oftere enn gjennomsnittet, og de er gjerne forholdsvis store, viser If-analysen.

Nei – det er ikke det samme hvor du monterer dekkene

Mange småskader

I bilskadetallene ligger også mange mindre skader, spesielt glasskader som erstattes uten bonustap.

I tillegg til de statistikkførte skadene kommer et stort antall skader som i størrelse ligger under egenandelen i forsikringsordningene og skader som ikke dekkes av forsikringer. Typiske småskader er bulking på kjøpesenteret eller å skrape opp dørlakken på gjerdestolpen hjemme.

Med småskadene er det totale skadeomfanget i Norge derfor langt høyere enn det som fremkommer av fellesstatistikken utarbeidet av Finans Norge.

– Hvis vi begrenser antall skader på person- og varebiler til materielle skader som oppstår i tilknytning til kjøring, reduseres antall årlige skader til rundt 270.000. Omkring én av ti biler har en kjørerelatert skade årlig, sier Clementz i If.

Gjennomsnittsskaden kom i fjor på 14.774 kroner. Her hører det med til historien at en et stort antall tauinger og glasskader trekker tallet ned.

Les også: Så mye koster bulken deg