Bilen min Ford Mustang Mach 1: Kari har en helt spesiell Mustang
Her er det seriøse krefter under panseret.

I spalten "Bilen Min" har broom.no-leserne mulighet til å fortelle litt om sin egen eller sine egne biler, og litt om sin bilinteresse.
For ikke lenge siden kunne du se bilder av og lese om en flott og urørt 1969 Ford Mustang Mach 1 i denne spalten. En bil som ikke minst er unik på grunn av historikken – den ble kjøpt ny i USA av samme nordmann som importerte den hit til landet, og har hatt en usedvanlig trygg og veldokumentert historie siden.
Populær sportsversjon
Sportsutgaven Mach 1, som forresten debuterte nettopp dette året, var populær, og over 75.000 av de nesten 300.000 produserte Mustangene det året ble levert med denne ”pakken”. Dermed er det ikke så rart at det finnes en del bevarte av dem, selv om mange ble kjørt hardt.

Litt spesielt er det likevel at vi nå kan presentere ytterligere en slik bil på norske skilter – også en urørt og strøken utgave, og i samme farge som forrige bil.
Les også: Her er den forrige 1969 Mustang Mach 1 vi presenterte:
Men det er forskjeller, også. Mens denne bilen ”mangler” den norske tilhørigheten helt tilbake til første eier, har den et annet fortrinn:
Forrige bil vi presenterte hadde standardmotoren, en 351 kubikktommers Windsor-maskin, som i og for seg gjør jobben med å flytte på Mustangen på en aldeles utmerket måte. Denne bilen er imidlertid enda spenstigere - faktisk et aldri så lite råskinn.
0-96 på 5 sekunder – med automat
Ford hadde nemlig flere motoralternativer for de gasseglade. Den i ettertid svært ettertraktede Cleveland-utgaven av 351-kubikktommeren, som hadde litt friskere egenskaper enn Windsor-utgaven, var ikke klar før i 1970. Men det fantes også større motorer, og på toppen av skalaen finner vi Cobra Jet-motoren på 428 kubikktommer, eller ca. 7 liter, og med fireports forgasser.

Det er den motoren som sitter i denne bilen, og som raskt gjenkjennes av kjennere på grunn av ”shaker scoopet” som stikker opp av panseret, montert direkte på motoren.
Mens sportsfjæring inngikk i Mach 1-pakken, hadde big block-bilene i tillegg et spesielt stivt oppsett som skal ha gjort disse bilene til meget gode ”kjørebiler”, langt bedre enn man skulle tro om en 60-talls amerikaner med blytung kjempemotor og lett bakende – og der skivebremser foran var tilleggsutstyr selv på de verste utgavene.
Les også: Pontiac er død - men legenden Trans Am lever videre
Og det gikk unna – en slik 428-utgave ble selv med automatgir testet til 5,5 sekunder fra 0 til 96 kilometer i timen.
335 hester – offisielt...
Når den faktisk solgte bedre enn den litt mindre 390-kubikktommers-versjonen, til tross for at den var dyrere og hadde bare 15 hester mer, henger nok det sammen med at den var oppgitt med et ganske beskjedent hk-antall fra fabrikken, for å holde forsikringsselskapene blide og fornøyde – et ikke helt ukjent fenomen fra den første muskel-epoken i amerikansk bilhistorie.

Et slikt ikon er det altså vi skal se på her – og vi lar eieren fortelle mer om bilen med sine egne ord:
Eier: Kari Kaldahl, (46)
Bosted: Drøbak.
Silver Jade Green
Litt om meg selv: Bilmekaniker, med følgende interesser i tillegg til veteranbil og motor: Fjell/klatring, hund, motorsport, løping, ski, sykkel, bøker, film, reising.

En venninne tipset meg tilfeldigvis om artikkelen ”Mustang Mach 1: Mystisk annonse skjulte selve drømmebilen”, på www.broom.no. Jeg leste reportasjen med stor interesse, fordi jeg selv har en tilsvarende silver jade green, 100 prosent original, matching numbers 1969 Ford Mustang Mach 1 Fastback/Sportsroof!
Les også: Siden vi snakker om urørt og strøken Mustang Mach 1...
Imidlertid er min enda mer sjelden, da den har bigblock motor (428 cid, 7 liter, altså det største motoralternativet), i motsetning til bilen i nevnte artikkel, som har smallblock motor.
Urørt og lite kjørt
Min 428-4V bigblock motor er en såkalt Cobra Jet Ram Air, med fungerende shaker scoop.

I likhet med bilen i ovennevnte artikkel, er min Mustang også helt original, sjeldent pen og velholdt, dokumentert, low-mile og med deluxe Marti Auto Works-rapport (Marti report), som bekrefter VIN-nummer/identitet, statistikk, koder og hvilke «options» bilen originalt ble bestilt og levert med, og som fortsatt fungerer perfekt: For eksempel diffbrems, sportsseter, servobremser/skivebremser, servostyring, tilt-ratt, radio, deluxe setebelter og turteller.
Jeg kjøpte bilen i 2007 av en samler i England, som nå er død. Han solgte samlingen sin fordi ingen av arvingene var interessert i veteranbiler.
Vakte oppsikt på sportsvogn-treff
Jeg har kun utført jevnlig service på den, ikke foretatt endringer eller annet.
Det jeg liker best med bilen er utseendet og følelsen av sterk, potent motor. Det jeg liker minst er at setene er så hvite og fine at min store, sorte, langhårede hund Tommy ikke kan få være med på biltur.

Beste opplevelse med bilen: Vårmønstring for Norsk Sportsvogns Klubb på Øvrevoll Travbane, hvor bilen ble vist overraskende stor oppmerksomhet og interesse.
Fremtidsplaner: Bilen var ment som en investering: Nå skal den selges for å finansiere...
Drømmebilen min: ..., som er en 1963 Chevrolet Corvette Grand Sport.
Har du en bil du vil dele med oss? Billig, dyr, stygg, pen, gammel, ny, liten eller stor, se info her.
Les også: Corvette Grand Sport - har hverken tak eller cabriolet!
Hva synes du om bilen? Noe du vil spørre Kari om? Bruk kommentarfeltet under!