Bilen din har mindre krefter enn du tror

Du mener at du har 150 hester i bilen din? Antagelig er effekt-tallet mye lavere, les hvorfor her!

Mindre effekt_edited 1
Mindre effekt_edited 1

- Dette kommer av måten effekten blir målt på, sier motorekspert Tommy Schønberg. Han driver firmaet TS-racing, som er Norges største på chiptuning av biler.

- Den oppgitte målingen er basert på såkaldte DIN-målinger fra fabrikken. Når bilfabrikkene finner ut av hvor mye effekt bilen din har, så måler de effekten rett på motoren.

Effekttyver

Schønberg forklarer hvorfor dette blir feil, i forhold til hvor mye krefter du egentlig disponerer som bilfører.

- De bremser (måler effekten. red. anm.) motoren i en bremsebenk. Dette er før de setter den inn i en bil. Den er derfor ikke koblet til hverken klimaanlegg, servo, eller dynamo, som alle er effekttyver.

- Men det stopper ikke der?

Les om hva Vegvesenet truer med å gjøre med de som chipper bilen!

150 hester er egentlig 120

- Nei. Flere av hestene forsvinner i drivverket. Fra 10-15 prosent, og mer. Avhengig av hvor mye friksjon det er, hvilken girkasse det er, og om det for eksempel er firehjulstrekk eller ikke.

- En bil på oppgitte 150 hester kan ha så lite som 110 til 120 hester, noen ganger enda lavere.

- Er det noen bilmerker som skiller seg ut ved at de har spesielt lav effekt?

- Ja, det er det, men det vil ikke jeg gå nærmere inn på. Det jeg synes er mer interessant er hvordan vi regner ut bilavgifter, og på hvilken bakgrunn. Effekt, og spesielt hestekrefter, er en veldig lite relevant målingsfaktor. Det blir som om en bakeoppskrift skulle ha oppgitt én meter - i stedet for én liter - melk.

- Momentet er langt viktigere. Men egentlig burde man sløyfa hele effektbarometeret, og kun brydd seg om utslipp. Det ville vært langt mer rettferdig - og også mye lettere å måle.

Hester på beite

- Så hvis du går i bilbutikken og kjøper en bil med 150 hester er det altså ikke sikkert at du får hva du betaler for?

- Nei, det er nok ikke det. En motor av samme type har nok hatt 150 hester en gang inne i en bremsebenk hos fabrikken, men det er nok mange av de som er på beite innen du får kloa i bilen.

- Slik er det og slik kommer det nok også til vil. Men det absurde er at du betaler en masse avgiftskroner for krefter du altså ikke får.

Han påstår at du kan chippe bilen din uten å betale avgifter!