Mercedes-eieren reagerer på at automagirkassen girer tregere når den er kald. – Helt normalt, mener Broom-Benny.
Mercedes-eieren reagerer på at automagirkassen girer tregere når den er kald. – Helt normalt, mener Broom-Benny.

Bileieren kaller seg hypokonder – og nå er han bekymret...

Det blir fort dyrt hvis dette ryker.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei, Benny! Er det normalt at automatkasser girer litt hardere når bilen er kald?

Gjelder en Mercedes-Benz C-Klasse 2012-modell, stasjonsvogn. Med 136 hk og diesel.

Jeg merker på morgenen og når bilen har stått lenge (så den er kald), at den girer litt hardere de første gangene. Ellers så girer den helt fint. Automatolje med filter ble byttet på 90.000 kilometer og bilen har nå gått 124.000 km. Er ellers veldig fornøyd med bilen.

Jeg har snakket med flere med samme bil, som opplever det samme. De mener det er normalt. Jeg tror jeg er hypokonder når det gjelder bil. Jeg bekymrer meg for hver lille ting, noe som er slitsomt.

Benny svarer:

Uffda, aldri bra å bekymret seg for mye. I alle fall når det ikke er grunn til det. Slik du forklarer dette, synes jeg det høres helt normalt ut. Automatgirkasser er også en komponent som slites over noe tid. De vil endre litt karakter etter hvert som bilen blir eldre og kilometrene ruller på.

Jeg selv hatt biler med høy kilometerstand og automatgir, der merket jeg det veldig godt. De holdt igjen på girene, og giret tregt. Så ble det bedre underveis på kjøreturen.

Dette handler om driftstemperaturen i girkassen spesielt, Her er det olje som skal varmes opp, også andre komponenter som kan være kalde ved start.

Det som er viktig er å peile automatoljen, sjekke at det er riktig nivå og at den er rød og fin - ikke brun og lukter svidd. Peilepinnen finner du i motorrommet på din bil.

Det er veldig bra at du har fulgt opp dette med bytte av automatolje. Det er ikke alle som gjør det. Slurver man litt med de ordinære servicene, kan det fort bli gå i glemmeboken. Og da kan det plutselig gi en svært kostbar reparasjon.

Uansett: Er du i tvil og ikke helt klarer å slå deg til ro, anbefaler jeg at du stikker innom et bilverksted og ber dem se nærmere på saken.

Nå kutter de helt ut manuelle girkasser

Automatgir har blitt mer og mer vanlige på nye biler de siste årene. Som så mye annet på en bil er også dette en slitedel.
Automatgir har blitt mer og mer vanlige på nye biler de siste årene. Som så mye annet på en bil er også dette en slitedel.

Går i stykker – til slutt

Levetid på automatgirkasser er forresten noe jeg ganske ofte får spørsmål om. Dette er som sagt en komponent som slites, det som er helt sikkert er at automaten en eller annen gang vil gå i stykker. Men når det skjer, varierer enormt. Noen ryker allerede ved 150.000 kilometer, andre klarer en halv million kilometer uten problemer.

Dette handler om kvaliteten i utgangspunktet, kjøremønster og vedlikehold. Og det handler nok også om noe så udefinerbart som flaks og uflaks.

Men nå skal jeg ikke skrive noe mer som kan gi deg grunnlag for bekymringer. Jeg tipper som sagt at alt er bra og normalt med din automatgirkasse!

En måned igjen av garantien – så kom det en stor regning

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

LES MER: Dette er billig bruktbil med 4x4

Se video: Bakfra kommer verdens raskeste