Å kjøre svigermors Svenske bil i Norge kan fort bli veldig dyrt.
Å kjøre svigermors Svenske bil i Norge kan fort bli veldig dyrt.

Bil på svenske skilter? Det kan bli dyrt!

Han håper å kunne kjøre svigermors Golf GTI. Det kan være skummelt.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo jeg har svensk samboer og hun har fått tilbud om å overta bilen til moren sin og det er ikke noen trøtt nummer to bil, nei da «svigermor» kjører Golf GTI, men vil nå ha en høyere bil. Dermed kan vi få kjøpe den til en veldig hyggelig pris. Samboeren min har sjekket at hun kan kjøre den her i Norge i alle fall ett år, muligens lenger. Det jeg lurer på er hvordan dette stiller seg for min del. Når vi er samboere og registrert på samme adresse, kan jeg også kjøre bilen? Vennlig hilsen Rikard.

Del med Facebook-vennene dine

Benny svarer:

Hallo Rikard.

Skjønner at dette kan være fristende. Golf GTI til røverkjøppris får man ikke tak i hver dag! Men det er det er et men. Et stort et. Her må du nemlig være veldig varsom – hvis ikke risikerer du å få en kjemperegning! Jeg vil faktisk gå så langt som å si NEI – dette må du ikke gjøre!

Det finnes nemlig et lovverk som regulerer dette og det er strengt og det er: Forskrift om avgiftsfri innførsel og midlertidig bruk av utenlandsregistrert motorvogn i Norge. Dette må du / dere sette dere godt inn i.

Denne forskriften er de norske myndighetenes viktigste virkemiddel for å forhindre at du og andre nordmenn kjører rundt i billige, utenlandskregistrerte biler uten å betale norske bilavgifter.

Se link her:

Forskrift om avgiftsfri innførsel og midlertidig bruk av utenlandsregistrert motorvogn i Norge:

Litt forenklet kan vi si at forskriftens hovedbudskap er at du (som har fast oppholdssted i Norge) automatisk utløser norske avgiftskrav om du blir tatt i å kjøre en utenlandskregistrert bil i Norge.

Så kommer det spesielle og skumle: Det har i denne sammenheng ingen relevans om du eier bilen eller ikke. Regningen utstedes til deg, uansett om den eies av din svenske svigermor, din tyske elskerinne eller en dansk kompis.

Men det er noe som heter midlertidigforskriften også. Den sier at det kun utlendinger (personer med "fast oppholdssted utenfor Norge" og "midlertidig opphold i Norge") lovlig kan kjøreutenlandske biler i Norge.

Men det finnes også flere unntak, blant annet i sammenheng med "virksomhetstransport", "transitt", "demonstrasjon", "flytting", "firmabil", "utleiebil" og "kortvarig bruk".

Felles for alle disse unntakene er imidlertid at de forutsetter at du har søkt og fått tillatelse fra tollmyndighetene FØR du setter deg i bilen på norsk jord.

Slik jeg forstår dette kan heller ikke din samboer – hvis hun bor fast i Norge - kjøre denne bilen.

Du MÅ uansett sjekke dette NØYE med Tollvesenet FØR du / dere kjører denne bilen i Norge.

Beklager de dårlige nyhetene fra meg rundt dette.

Les også: Audi A6 Allroad: Fortsatt kongen på haugen?

Del med Facebook-vennene dine

Stasjonsvogna for deg som har lyst på racerbil:

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Disse familiene er mest fornøyde med bilen sin

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: