Bensin eller diesel – det er det store spørsmålet

For to år siden hadde svaret gitt seg selv. Det gjør det ikke lenger.


Det er både fordeler og bakdeler med bensin kontra diesel. Kjøremønsteret du har er et viktig parameter. Illustarsjonsbile VW Cross Touran
Det er både fordeler og bakdeler med bensin kontra diesel. Kjøremønsteret du har er et viktig parameter. Illustarsjonsbile VW Cross Touran

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny.

Vurderer å kjøpe meg en Touran, 2007 eller nyere. Hva tenker du om diesel vs. bensin? Hørt noe om at ved mye småkjøring er ikke dieselmodellen å anbefale, også siden de har DPF filter eller noe.

For mitt vedkommende vil det bli mye småkjøring og korte turer.

Tips mottas med takk!

.

Benny svarer:

Heisann!

Dette er et spørsmål som oftere og oftere dukker opp. For to år siden så var svaret mer eller mindre selvskrevent. Slik er det ikke mer.

Etter noen år med en dieselandel så høy at den lå helt oppunder takskjegget har trenden med dieselmotor i mer eller mindre alt på fire hjul hatt en dreining. En ganske kraftig sådan.

VW – som du er interessert i – har definitivt bidratt til høy dieselandel. Av flere årsaker. En viktig årsak er at de var tidlig ute med spreke, sterke og ikke minst gjerrige dieselmotorer.

Grunnen til at trenden nå snur – og at du ikke lenge blir innlagt noe sted om du finner på å kjøpe en VW Passat med bensinmotor – er også flere. For det første så har politikernes trusler om å forby dieselbiler på kalde vinterdager satt en støkk i folk.

For det andre – og grunnen til det første – var at de samme politikerne plutselig fant ut at dieselbiler ikke var så miljøvennlige allikevel med sitt skyhøye NOX-utslipp. (Hvilket noen av oss som gikk på yrkesskolen tidlig på 80-tallet faktisk lærte der).

Og for det tredje og kanskje viktigste så har bensinmotorene også hatt en rivende utvikling de siste årene, og fått ned forbruket og opp effekten.

Mange har også hatt dyrekjøpt lærdom av tette partikkelfilter, noe som slett ikke er uvanlig på dieselbiler som brukes mye i småkjøring og sjelden får «blåst skikkelig ut».

Sett i lys av dette er det derfor ikke vanskelig å anbefale deg å velge en VW Touran med bensinmotor.

Problemet for deg blir vel snarere å finne en slik bil med bensinmotor på bruktmarkedet om du skal ha en som er noen år gammel. Dette er jo en av bilene som hadde 98 % dieselandel – minst.

Av de 865 brukte Touran som i skrivende stund ligger på finn.no så har bare 16 stk. bensinmotor – mange av disse igjen er «nesten nye». Det vi si at utvalget er mildt sagt begrenset – og jeg ville nok heller ikke valgt bensin for enhver pris.

Man må heller ikke glemme andre viktige ting som utstyr, kjørelengde, farge, servicehistorikk etc.

Ønsker deg uansett lykke til med biljakten!

Les mer om brukt VW Touran i vår bruktbilbase her:

Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!


LES OGSÅ: BMW 6-serie: Duger denne som familiebil?


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: