Begge er vinterdekk – bare det ene er forbudt

Men Brooms bilekspert fraråder sterkt bruk av begge.

Piggdekk er forbudt i sommerhalvåret og betyr bot hvis du blir stoppet. Med piggfrie dekk (til venstre) er tillatt, selv om det sterkt frarådes å bruke dem.
Piggdekk er forbudt i sommerhalvåret og betyr bot hvis du blir stoppet. Med piggfrie dekk (til venstre) er tillatt, selv om det sterkt frarådes å bruke dem.

Kjører du rundt med vinterdekk – selv om det er midt på sommeren? Da er du ikke alene. Etter at piggfrie vinterdekk tok over det meste av markedet, har også andelen bilister som kjører rundt med vinterdekk på sommeren økt kraftig.

Enten man rett og slett ikke tar seg bryet med å skifte dekk, bare har ett sett felger – eller ønsker å "bruke opp" vinterdekk som snart må skiftes ut allikevel.

"Gode" forklaringer

Dette er også lovlig og vil ikke gi deg noen problemer dersom du blir stoppet i kontroll – i motsetning til om du blir stoppet med piggdekk. Det er nemlig forbudt i sommerhalvåret.

– Det er mange "gode" forklaringer ute og går her, men uansett grunn: Dette er noe jeg fraråder sterkt. Vinterdekk har helt andre egenskaper enn sommerdekk og er absolutt ikke forsvarlige for bruk på sommeren, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Alt om dekk felg - sjekk Brooms seksjon her:

Skummel kombinasjon

Han får jevnlig spørsmål om bruk av vinterdekk på sommeren til spalten "Spør Benny" – og har erfart at svært mange ikke kjenner til de store forskjellene på vinterdekk og sommerdekk.

– Dette handler om sikkerhet, både for seg selv og de andre som ferdes i trafikken. Det skumleste er kombinasjonen våt asfalt, høy varme – og vinterdekk. Her er det blant annet store forskjeller i bremselengde.

LES OGSÅ: Disse sommerdekkene bør du styre unna

Bråbrems

– En av testene jeg har sett, var bråbrems fra 100 km/t på motorvei. Da bilen med sommerdekk hadde stoppet helt, hadde bilen med vinterdekk fortsatt en hastighet på over 50 km/t. Det er skremmende stor forskjell, sier Benny og legger til:

– Piggdekkene ser det ut som de aller fleste forstår må av når vintersesongen er over. Men det er bekymringsverdig at det samme ikke i like stor grad gjelder de som kjører piggfritt.

Forbud?

– Hva mener du bør gjøres med dette?

– Jeg tror at et forbud mot vinterdekk på sommeren er det eneste som virkelig vil være effektivt, forutsatt at dette blir fulgt opp og håndtert. Dessuten er det viktig at det blir satt fokus på dette slik at folk vet hva det innebærer å bruke vinterdekkene på sommeren.

– Jeg tror veldig mange hadde skiftet dekk hvis de visste nok om dette – her er det nok mange, inkludert oss i Broom, som har en jobb å gjøre.

LES OGSÅ: - Er billigdekk like gode som de dyre?