Båt med over 4.000 biler begynte å brenne – nå har den sunket

Blant disse var en rekke luksusbiler.

Den voldsomme brannen varte i nesten to uker, nå har biltransportskipet Felicity Ace sunket, i havet utenfor Azorene. Foto: NTB Scanpix
Den voldsomme brannen varte i nesten to uker, nå har biltransportskipet Felicity Ace sunket, i havet utenfor Azorene. Foto: NTB Scanpix

Brannen hadde vart i nesten to uker da biltransportskipet Felicity Ace i dag sank i Atlanterhavet, nært den portugisiske øygruppen Azorene.

Det var 18. februar de første rapportene om brannen kom. Felicity Ace var da på vei fra Emden i Tyskland, med kurs mot USA.

Brannen skal ha startet i et lasterom og spredte seg så kjapt. Biler inneholder som kjent mye brennbart materiale og brannen var fort ute av kontroll.

Elbiler om bord

Mannskapet på 22 ble reddet med helikopter fra den portugisiske kystvakten. Felicity Ace drev uten noen form for motorkraft, mens en redningsaksjon ble forberedt.

Volkswagen-konsernet bekreftet tidlig at de hadde 3.965 biler om bord. Blant disse hele 1.100 Porscher, i tillegg til Audi, Lamborghini og Volkswagen.

Det var også en god del elbiler om bord. Også disse tok fyr og brannen var voldsom. Det ble snart klart at bilene ikke kunne reddes.

Sjelden Jaguar-perle begynte å brenne

Her er Felicity Ace fotografert under langt mer idylliske omstendigheter.
Her er Felicity Ace fotografert under langt mer idylliske omstendigheter. Foto: NTB Scanpix

Ikke mye forurensning

En aksjon for å slepe skipet til lands på Azorene var i gang da Felicity Ace først fikk kraftig slagside i det som blir karakterisert som røffe værforhold. Deretter gikk skipet rundt og sank på omlag 3.000 meters dyp.

Rapporter fra stedet sier at det ikke skal være mye synlig forurensning i sjøen. Portugals kystvakt er på plass og skal ha satt i gang nødvendige tiltak.

Dansken trodde han var smart, men...

Flere tusen biler fra Volkswagen-konsernet var ombord i biltransportskipet Felicity Ace da brannen startet. Foto fra den portugisiske kystvakten.
Flere tusen biler fra Volkswagen-konsernet var ombord i biltransportskipet Felicity Ace da brannen startet. Foto fra den portugisiske kystvakten.

Lange ventelister

Dette er ikke første gang et biltransportskip brenner. Tilbake i 2019 oppsto den en stor brann på skipet Grande America, som senere sank med over 2.000 biler om bord. Også den gangen var det snakk om modeller fra Porsche og Audi.

Brannen i Felicity Ace er ekstra uheldig fordi Volkswagen-konsernet er en av mange bilprodusenter som sliter med begrenset produksjon, på grunn av mangel på såkalte halvledere.

Derfor har det blitt leveringsutfordringer og lange ventelister på mange modeller. Å miste så mange biler som er på vei til kunder, skaper naturlig nok ekstra store problemer.

Voldsom brann, måtte hente ut bilene med fjernstyrt robot

Video: Her løser Charlotte et stort problem