Bare tre av ti sjekker feriebilen

Resultatet kan bli ødelagt ferie - og store regninger.

Illustrasjonsbilde: AA
Illustrasjonsbilde: AA

Over halvparten av oss bruker bil på ferieturen. Men hvor godt forberedt er egentlig bilen på det som venter den? Langtfra veldig bra. Norske bilister slurver nemlig med sikkerheten før bilferien. Det kommer fram i en landsdekkende undersøkelse Storebrand har gjort sammen med Norstat.

– Dette er rett og slett for dårlig. Bilen kan være utgangspunktet for en spennende og innholdsrik ferie, men det forutsetter at du er sikker på veien, sier Tom Granquist, administrerende direktør i Storebrand Skadeforsikring i en pressemelding.

Dyr og ødelagt ferie

Granquist mener bilsjekken er spesielt viktig før sommerferien.

– For mange er dette en lang ferie der flere titalls timer tilbringes i en stappfull og tungt lastet bil. Dersom du har en eldre bil og planlegger å reise utenfor Norge, er det rent sjansespill å ikke sjekke at den holder gjennom hele turen. Mange undervurderer påkjenningen europeiske fartsgrenser på 140 km/t kan ha på eldre biler, sier han.

Å bli stående med ødelagt bil i sommerferien kan ifølge Granquist i Storebrand bli en både dyr og langtekkelig affære. – Fordi såpass mange velger bil som fremkomstmiddel når de skal reise i Norden og Europa om sommeren, gir dette et ekstra press på veihjelpstjenestene. Derfor kan selv en mindre driftstans bety lang ventetid for å få hjelp, i tillegg til et dyrt verkstedopphold, sier han.

LES OGSÅ: Hvorfor reparerer de ikke bilen min?

Sjekker ikke årlig

Videre i undersøkelsen til Storebrand svarer 60 prosent av bileierne at de sjekker bilen årlig, mens 25 prosent oppgir at de kun kontrollerer bilen sin annethvert år. Granquist tror det syndes mest blant unge eiere av eldre bilmodeller.

– Det er positivt at såpass mange sjekker bilen sin årlig. Jeg tror eiere med nyere biler er flinkere til å følge serviceintervaller, fordi en bil med fullstendig servicehistorikk gir en høyere pris ved salg. Vi ser at eiere under 30 år sjekker bilen sjeldnere. Dette henger sammen med at færre i aldergruppen har bil, og at de som har bil ofte eier eldre modeller. Disse bør sjekkes årlig, sier han.

LES OGSÅ: Disse SUV-ene stopper mest

Huskeliste

Brooms bilekspert Benny Christensen slutter seg til dette - og oppforder alle bileiere til å ta en sjekk før de legger ut på bilferie.

- Hvis det er lenge siden bilen har vært på service, er det veldig smart å gjøre det før avreise. Da vet du at alt er gått over og i orden.

- Hvis ikke er det et must å peile olje, sjekke luftfilteret og kjølevæske-nivået. Også at alle lys virker, at vindusviskerne ikke er utslitte - og ikke minst at dekkene har nok gummi igjen. Sjekk også lufttrykket på disse og ikke glem reservehjulet - du kan få bruk for det, avslutter Benny.

Her kan du lese Bennys råd: Slik gjør du bilen klar til ferietur