Bakseter i bagasjerommet kan faktisk være lov

Selv om det kan se både uansvarlig og ulovlig ut.

Du stusser kanskje litt når noen kommer hoppende ut av bagasjerommet, men på noen biler er dette en fabrikkmontert løsning   og helt lovlig.
Du stusser kanskje litt når noen kommer hoppende ut av bagasjerommet, men på noen biler er dette en fabrikkmontert løsning og helt lovlig.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Leser akkurat om Tesla Model S og det med ekstra bakseter der man sitter bakovervendt, montert i bagasjerommet. Ser også det er flere kommentarer rundt dette i kommentarfeltet under artikkelen.

Det jeg lurer på er om dette faktisk kan være lovlig også i Norge, eller om det bare er noe de har unntak for i USA? Ser at noen hevder at det har blitt solgt biler med en slik løsning i Norge også, kan det virkelig stemme? Håper du kan oppklare dette!

Benny svarer:

Hei sann! Ja, det skal jeg etter beste evne forsøke å oppklare. Det vil si: Det er ikke så vanskelig. Svaret er ja – det har blitt solgt en god del bilmodeller med denne løsningen i Norge og hvis det ikke har kommet regelendringer i det aller siste, er det en fullt lovlig løsning.

I og med at Tesla markedsfører denne løsningen i sin Model S, regner jeg med vi får se det på den om ikke veldig lenge. Vil jo tro noen av kjøperne har benyttet sjansen til å få sjuseter, når den først er der. I den bilen er bagasjerommet veldig dypt, det gir god høyde og dermed plass til å sitte ganske greit bakerst.

Bakovervendte bakseter helt bakerst er ellers noe jeg først forbinder med amerikanske biler. Der var det svært vanlig i mange år.

Av nyere biler, har vi sett denne løsningen hos blant andre Volvo og Mercedes. Bilen på bildet over er en E-klasse stasjonsvogn.

LES OGSÅ: Mange unger? Da er dette smart!

Sitte "feil vei"

Det er de største stasjonsvognene som egner seg best for dette, der det er mulig å lage fullverdig plass for ikke spesielt høyreiste passasjerer helt bakerst.

Atkomsten er jo faktisk ganske kurant, man bare åpner bakluka og krabber inn. Men skal det være med mye bagasje i tillegg, tenker jeg løsningen verken er optimalt eller spesielt trafikksikker. I alle fall skal man pakke godt og riktig da.

Og så er det jo det med å sitte "feil vei" og bare kunne se bakover. Det er neppe veldig stas i lengden.

For ordens skyld: Det må naturligvis være skikkelige seter her og de må ha fastmonterte sikkerhetsbelter for at det skal være en godkjent løsning.

Dagens moderne flerbruksbiler der de bakerste setene bare klappes ned i gulvet når de ikke er i bruk, er nok i praksis en langt bedre løsning. Jeg tipper derfor at Tesla nok kommer til å være ganske alene om denne varianten nå framover.

Denne har baksete – og det koster flesk!

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Topp 10 varebil – dette er de aller beste

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: