Bagasjerom: Blir vi lurt?

Plassen er et viktig kriterie for bilkjøpere. Spørsmålet er om vi kan stole på målene.

God bagasjeplass er viktig for mange norske bilkjøpere.  Illustrasjonsbilde.  (Foto: Broom.no)
God bagasjeplass er viktig for mange norske bilkjøpere. Illustrasjonsbilde. (Foto: Broom.no)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo!

Vi ser i disse dager etter ny bil. Bagasjeplass er viktig og etter å ha sammenlignet mange modeller må jeg si at jeg tviler litt på de målene som er oppgitt i liter.

Vet du noe om dette – og hvordan dette egentlig måles? Finnes det noen norm, eller blir vi regelrett lurt?

Hilsen Bjørn.

LES OGSÅ: Her finner du Brooms bruktbilguide

Benny svarer:

Heisann! Bagasjerom og plass (og ikke minst; mangelen på sådan) er noe mange irriterer og frustrerer seg over. Dette gjelder nok ikke minst flere av dem som kjøper kompakt SUV, de får seg gjerne en overraskelse første gang de skal på langtur.

Det er også mange mindre stasjonsvogner som ikke akkurat er plassmestere: De første utgavene av Audi A4 for eksempel, men også biler som Mercedes C-klasse og BMW 3-serie var ganske så trange i bagasjerommet i tidligere generasjoner. Der har mange måttet ty til skiboks for å få med alt.

Men til spørsmålet ditt: Dette med hvor mange liter det er plass til er ikke noe bilprodusentene bare "finner på" selv. Det finnes imidlertid flere bransjenormer her, noe som kan være egnet til å forvirre.

VDA-norm

Jeg har alltid likt å forholde meg til den som kalles VDA (forkortelse for Verband der Automobilindustrie). Dette er den tyske/europeiske måten å måle på, og den de aller fleste nå bruker.

LES OGSÅ: Denne stasjonsvognen har mindre plass enn sedanen

For stasjonsvogner er det antall liter bagasjerom fram til bakseteryggene som gjelder, i høyderetning bruker man opp til lasteromsdeksel eller øvre del av bakseteryggen.

Ofte kan det være vanskelig å anslå bagasjeromsvolum uten å måle. Jeg har selv blitt lurt på det – begge veier, faktisk. Noen ganger ser bagasjerommet større ut enn det egentlig er, andre ganger er det motsatt.

Familie-Ferrari? Jo da, det er mulig om du velger en Ferrari FF.
Familie-Ferrari? Jo da, det er mulig om du velger en Ferrari FF.

Dette har også mye med hvordan rommet er utformet, høyde og bredde osv. Sikkert også innvendig farge. En bil med lyst interiør ser ofte større ut enn en ditto med svarte og mørke materialer. Så det visuelle lurer nok en del.

I praksis kan det være stor forskjell på bagasjerom som på papiret er like store, i forhold til hvor mye det reelt sett er plass til.

Utforming har mye å si

Det har også mye å si hva du skal ha med deg. Noen bagasjerom er så kronglete utformet at du helst bare bør pakke i mye små kolli som kan stappes inn "her og der", andre er som skreddersydd til store kofferter.

Volvo er blant de som er flinke til å lage bagasjerom med "rette vegger" som er lette å pakke og stue i. Den bilen jeg har stusset mest over bagasjerommet er Ferrari FF. Den skal ha et ganske anstendig bagasjerom målt i liter, men hvor literne her ble av fant jeg aldri ut av... Tror kanskje ikke de som kjøper den bryr seg så mye om det heller – selv om det er "familiebil"...

Om vi skal forsøke oss på en konklusjon så må det være at – ja, det finnes en norm (eller faktisk flere) og jeg tviler på at noen bilprodusenter forsøker å jukse her. Konkurrenter følger hverandre med argusøyne her, og det å bli tatt med "bukse nede" her blir bare for dumt.

Men at et 450-liters bagasjerom likevel kan være både stort og lite – alt ettersom...

Håper dette var litt oppklarende. Lykke til med ny bil etter hvert.

Topp 10: Her er stasjonsvognene med størst plassDel med Facebook-vennene dine

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Bli med i Brooms bilundersøkelse – du kan vinne T-skjorte

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: