Avslører livsfarlige sommerdekk

Dekkvalg kan være forskjellen melllom liv og død. Her er årets første sommerdekk-test.

PS dekktest (Foto: Scanpix)
PS dekktest (Foto: Scanpix)

Forbukerrådets store sommerdekk-test er akkurat publisert - og viser at du skal holde tunga rett i munnen hvis du skal kjøpe nye sommerdekk til bilen i år.

Her er det nemlig svært store forskjeller i testresultatene. Noen dekk er rett og slett mye dårligere enn andre. I praksis kan det bety forskjellen mellom liv og død ute i trafikken.

36 dekk i test

Til sammen er 36 forskjellige dekk med i testen. Bare ti av dem oppnår karakteren "bra".

Dekkene har blitt testet i en rekke kategorier: Bremselengde på tørr og våt asfalt. Stabilitet og styreegenskaper på svingete vei, med våt og tørr veibane. På vått dekke er det i tillegg målt hvordan dekkene håndterer vannplaning både rett fram, og når man svinger.

Slitestyrke er også målt - samt drivstofforbruk for kjøring i ulike hastigheter.

Hvor ofte bør jeg skifte dekk - les mer her

Vinnere og tapere

Maks poengsum i denne testen er 100. Vinneren er Pirelli Cinturato P7 som oppnår totalt 69 poeng. Deretter følger Goodyear Eagle F1 og Dunlop SP Sport Maxx, begge med 67 poeng. Så er de neste Michelin Energy Saver og Pirelli Cinturato P6 på 64 poeng.

I andre enden av skalaen finner vi fem dekk som kommer svært dårlig ut. De verste er Goodride Neza 200 M+S og Wanli S-1063 som begge oppnår bare 10 poeng. Insterstate Touring IST-1 og Sunny SN3800 M+S scorer 13 poeng - mens Goodride Radial SP06 M+S oppår 15 poeng.

Se hele testen hos Forbrukerrådet - klikk her