Automatgir: Hvor dyrt kan det egentlig bli?

Høyere forbruk og større verkstedregninger - eller?

Salget av biler med automatgir har eksplodert de siste årene, men det gir økt drivstofforbruk.
Salget av biler med automatgir har eksplodert de siste årene, men det gir økt drivstofforbruk.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny ser på nyere bruktbil og har lyst på automat denne gangen. Spørsmålene er: Stemmer det at biler med automat bruker mer drivstoff? Stemmer det at jeg må regne med dyrere bilhold fordi automaten må vedlikeholdes? Hva koster det å bytte automat? Håper du kan svare meg!

Del med Facebook-vennene dine

Benny svarer:

Klart du får svar!

Støtter deg i å kjøpe automat. Utrolig deilig å kjøre med, særlig om man sitter mye i kø. Jeg har selv hatt automat de siste årene. Unntakene her har vært "morobilene" mine. Da må man gire selv – det er liksom litt av kjøreopplevelsen.

Må nesten humre litt for meg selv når jeg tenker på hvordan jeg ble automatfrelst. Jeg hadde nemlig kjøpt en Volvo 245 GLE - usett. Det må ha vært rundt 1990. Jeg hadde kun sett den utvendig og "intervjuet" selgeren pr. telefon etter fattig evne. Jeg begynte nesten å grine da jeg kom for å hente den og så at den hadde automatgir ... Det hadde jeg glemt å spørre om!

Jeg tror det tok nøyaktig fire dager, jeg – før jeg var en helfrelst automatfan! Det var nesten magi – den ordnet alt selv! Siden den gang har jeg med få unntak hatt biler som har gjort girejobben selv.

Salget av automatgir har de siste 10–15 årene akselerert. Det er ingen som stirrer rart på deg når du forteller at du kjører automatbil nå lengre. På enkelte bilmodeller er det endog nesten blitt et "must" med automatgir, om det skal være mulig å få solgt de igjen.

Det er riktig som du sier at biler med automatgir bruker noe mer drivstoff. Før sa man gjerne ti prosent ekstra men med ny teknologi og dagens moderne girkasser med opptil åtte gir, kan nok dette reduseres til ca. fem prosent – avhengig av bilmodell, automatkasse og alder, så klart.

Overhaling er ikke uvanlig etter ca 200 000 kjørte km. Illustrasjonsbilde. (Foto: Chrysler)
Overhaling er ikke uvanlig etter ca 200 000 kjørte km. Illustrasjonsbilde. (Foto: Chrysler)

I årenes løp har et titalls biler med automatgir vært i mitt eie. De aller fleste bruktbiler med noen år på bakakselen og jeg har til dags dato ikke hatt noen problemer. Det nærmeste jeg har vært, var at jeg måtte bytte converter på en drosjekjørt Hyundai Sonata jeg hadde for mange år siden. Jeg jobbet den gang med Hyundai og slapp derfor billig og unna.

Jeg kan jo også nevne at jeg hadde en Subaru som hadde gått over 600.000 km med urørt automatkasse. Men en overhaling (bytting av clutcher etc.) er ikke uvanlig på rundt 200.000 kjørte km.

Jeg har alltid vært svært nøye med å peile automatolje, samt å skifte denne og helst sammen med filter også på de bilene som har hatt det. Dette koster litt på et verksted så klart, men er neppe det som gjør at man går konkurs. Du gjør dette noen ganger for hva et clutchskift koster – det kommer jo som kjent før eller siden på biler med manuelt gir.

Pris på overhaling av automatgirkasser ligger ofte på omkring 25.000 kroner og oppover. Prisene på en ny automatkasse varierer veldig. Men fra ca. 30.000 og oppover til over 100.000 kroner er vanlig.

Det man også må tenke på er at mange biler med automatgir – i alle fall nyere biler – ofte er dyrere i innkjøp enn ditto bil med manuelt gir.

Nøyaktig hva merkostnaden ved automatgir er, kommer helt an på hvor langt man kjører, hvilken bilmodell man har, hvor gammel bilen er og mange andre variable faktorer. Jeg har aldri regnet på det, men at det normalt sett overstiger en hundrelapp eller to per måned har jeg vondt for å tro.

Les også: Kan jeg bygge om bilen til automatgir?

Del med Facebook-vennene dine

LES OGSÅ: Hvor ble det egentlig av denne SUV-en?

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Disse familiene er mest fornøyde med bilen sin

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: