Audi Q5: Hybridbil kommer til høsten
211 bensin-hk + 54 el-hk = 245 total-hk. Ikke engang matematikken er som den var.

Audi har holdt igjen lenger enn mange av konkurrentene når det gjelder å blande inn elektrisk generert fremdrift på sine biler. Når de nå kommer etter, er det på ingen måte i betydningen "krypende til korset".
Tvert imot, Audi hevder de har jobbet målrettet for å beholde det virkelig sportslige preget, og når de nå entrer hybrid-markedet så gjør de det ordentlig.
Målsetningen har vært å levere prestasjonene til en sekssylindret bensinmotor med drivstofføkonomien til en firesylindret ditto. Et annet viktig kriterie har vært å sørge for at en størst mulig del av bilens totaleffekt kom fra elektromotoren, samt at den kan kjøres full-elektrisk også med forholdsvis bra toppfart.
Les også: Q5 snudde negativ trend for Audi i USA
Sportslige ambisjoner
Man har med andre ord vært ute etter å konstruere et skikkelig Kinderegg. Og ut fra tallene ser det ut til at de har klart det:

Basismotoren i bilen er samme 2,0-liters TFSI på 211 hk som også kan leveres i den tradisjonelle utgaven, men noe modifisert med hensyn til bærelagre, turbo og drift av eksterne aggregater. På Hybriden har man kilt en elektromotor på tilsvarende 54 hk ned mellom motoren og den åttetrinns automatkassen, og man oppgir totalpakken til 245 hk.
Det er sikkert avanserte regnestykker som ligger til grunn for at det må bli slik - muligens har det å gjøre med hvor mye man kan klare å ta ut fra de to kraftkildene på én og samme gang.
For det er her det sportslige aspektet ved bilen blir svært tydelig: Velger man sportsmodus og kliner til på moro-pedalen fra stillestående gir begge motorene det de kan, og man får hele 480 Nm moment til disposisjon. I slike inspirerte stunder kan man klokke 0-100 km/t på 7,1 sekunder.

Man kan velge mellom el-prioritert, bensin-prioritert eller forbruksoptimalisert kjøreprogram, og både den elektriske og bensinmotoren har stopp/start-teknologi.
Velger man el-prioritert modus kan man ved å behandle gasspedalen pent få bilen lydløst opp i en hastighet på 100 km/t før TFSI-motoren trenger seg på og vil være med på moroa. I situasjoner der det er viktig å ferdes lyd- og utslippsløst kan bilen klare en distanse helt opp til 3 kilometer med maksimal fart på 60 km/t før batteriene må få påfyll. Begge tall er rekordnoteringer i dette segmentet, hevder Audi.
0,69 liter per mil
Snittforbruket ved blandet kjøring oppgis til 0,69 liter bensin per mil, og co-utslippet er på 159 gram per kilometer. Ikke verst til å være en bil som tross alt veier 1.910 kilo kjøreklar - selv om det ifølge Audi skal gjøre den til den letteste hybrid-SUVen på markedet.

Sammenlignet med den tradisjonelle Q5´en har ikke hybrid-modifikajsonen medført mer enn ca 130 kilo ekstra vekt.
Utvendig er det ingen store avvik mellom den tradisjonelle og hybridutgaven, bortsett fra selvsagt noen definerende stylingelementer og de åpenbare "Hybrid"-emblemene. Så synes også de fleste bilprodusentene nå å ha kommet dit at man ønsker å normalisere hybridbilene heller enn å fremheve dem, og Q5 Hybrid Quattro er helt klart utviklet etter samme tanke.
Les også: Lagonda - denne ligner ikke på noe, uansett drivstoff
Selv om de som vet hva de skal se etter selvsagt oppdager umiddelbart at du tar ditt miljøansvar alvorlig nok til å legge ut det man regner med vil bli et betydelig prispåslag sammenlignet med de råeste normalversjonene.

Inne i bilen skal ikke den 266 volts batteripakken spise merkbart av bagasjeromsplassen sammenlignet med de vanlige utgavene. Den ligger i en kollisjonssikret ramme under lasteromsgulvet, og består av 72 celler med en vekt på beskjedne 36,7 kilo.
Avansert batteriadministrasjon
Q5 Hybrid Quattro skal også sette en ny standard i bransjen for vedlikehold av batteripakken underveis, vel å merke "automatisk" vedlikehold: I korthet går det ut på at bilens klimaanlegg gjennom separate kanaler og en separat fordamper hele tiden bidrar til å holde temperaturforholdene i batterirommet på et optimalt nivå for batteriets yteevne og levetid.
I instrumenteringen er turtelleren ofret til fordel for monitorer for batterikapasitet, power-miks og tilsvarende informasjon som vi kjenner igjen fra andre hybridbiler på markedet.

Ellers skal utstyrsnivået allerede i utgangspunktet gjenspeile at Q5 Hybrid Quattro heretter blir å regne som toppmodellen i Q5-serien, til tross for at den mangler litt på både motorvolum og prestasjoner sammenlignet med de råeste, tradisjonelle utgavene. Men dét skal altså hybrid-teknologien mer enn oppveie for i status.
Les også: Porsche 918 - dette blir verdens grønneste superbil