Audi er kvalitets-vinneren

Audi kommer ut som merket med høyeste kvalitet i ny norsk bilundersøkelse. Beste japaner er nummer fem.

Audi Q5 forfra
Audi Q5 forfra

TNS Gallup har spurt 1108 nordmenn mellom 25 og 75 år om deres inntrykk av de forskjellige bilmerkene.

Et av punktene er å rangere merkene etter følgende påstand: "Har biler med høy kvalitet".

Her kommer Audi ut helt på topp, etterfulgt av BMW, Mercedes og Volvo. Japanske biler blir gjerne forbundet med høy kvalitet, men Toyota må her nøye seg med femteplassen, foran konsernets eget luksusmerke Lexus. Deretter følger VW , Saab og Honda.

Her er de 12 øverste fra TNS Gallups undersøkelse:

tabell kvalitet
tabell kvalitet

Omtrent som forventet

Overrasket over at Audi er helt på topp? Dette sier seniorkonsulent Anders G. Hovde i TNS Gallup:

- Dette er slik jeg ser det omtrent som forventet. Her handler det først og fremst hva folk flest legger i ordet "kvalitet". Det er mer enn bare driftssikkerhet og at bilen starter og går hver gang. Det handler også om ting som materialvalg, gjennomarbeidet design, presisjon og detaljer.

Bruktbilene du skal styre unna. Her får du oversikten:

Gjort mye riktig

- Her har premiummerkene alltid scoret høyt. De som er i markedet for premiumbiler har gjerne en bredere oppfatning av kvalitet. Og Audi har klart å gå helt til topps blant disse, sier Anders G. Hovde.

- Men det er ingen hemmelighet at Audi har slitt med kvalitesproblemer..?

- Nei, det er nok riktig. Mitt inntrykk er at kvaliteten er blitt bedre de siste årene. Det ser vi blant annet på ulike kvalitetsundersøkelser. Jeg vet også at forhandlerapparatet er på hugget. Audi har gjort mye riktig de senere årene, sier Hovde.

Q5 er drømmebilen for mange Audi-kunder. Her kan du lese testen av den:

Overrasker eksperten

- Det er selvfølgelig mange måte å definere kvalitet på. Men likevel må jeg si at dette overrasker meg litt, sier Brooms bilekspert Benny Christensen:

- Audi hadde noen veldig dårlige år fra slutten av 90-tallet der bilene deres var plaget med mange feil.

- Hva var hovedproblemet da?

- Veldig mye! Det kan nok oppsummeres i at VW-konsernet kjøpte inn for billige deler og solgte dem dyrt ut igjen. Underleverandører ble skviset på pris og leverte til gjengjeld mye som ikke holdt mål.

Les om alle Audi-modellene i Brooms bruktbilguide - klikk her:

Opplevd kvalitet

- Det er blitt mye bedre, særlig de siste fire-fem årene. Nå er det ingen grunn til å la være å kjøpe Audi på grunn av kvaliteten. Likevel er mitt inntrykk at merket nok har litt igjen før de matcher de aller beste, sier Benny.

- Igjen: Det er selvfølgelig mange måter å måle kvalitet på. Hvis driftssikerhet og antall feil er det viktigste, tror jeg denne lista ville sett annerledes ut.

- Men Audi er utrolige flinke på å få ting til både å se og føles bra ut. Her kommer det litt diffuse begrepet "opplevd kvalitet" inn. Og der er Audi helt i fremste rekke, sier Benny.

Hva synes du? Bli med på debatten i Broom-forumet - klikk her: