Audi A6 2011– Det er bare ett problem med denne bilen ...

Brooms bilekspert kjører akkurat nå splitter nye Audi A6 – i Norge.

Broom Benny og nye Audi A6   på en dag da våren likevel ikke hadde kommet til Oslo.
Broom Benny og nye Audi A6 på en dag da våren likevel ikke hadde kommet til Oslo.

Nye Audi A6 ber klar for Norges-lansering – og er en bil mange er spente på.

Vi klarte å slå kloa i et av de aller første eksemplarene som kom til landet og etter en kjapp kron-og-mynt-runde ble det klart at undertegnede tapte – og at Benny vant denne prøvekjøringen.

Det vil si: En liten "trøstepremie" på meg: På grunn av rushtrafikken, ble vi enige om at jeg skulle hente bilen hos importøren – og at Benny skulle komme og plukke den opp senere på ettermiddagen hjemme hos meg, når køen hadde gitt seg.

Ja takk til alt

Det har sine fordeler å bo relativt sentralt og ikke langt ute i Askerbygda, som Benny gjør!

Så dermed var jeg førstemann fra Broom bak rattet, i noen få kilometer. Men nok mange kilometer til at jeg rakk å danne meg et lite førsteinntrykk. Og her har det virkelig skjedd ting! A6 har ikke vokst i størrelse, men den har vokst i premiumfaktor og eksklusivitet – og den har fått massevis av ny, hypermoderne teknologi.

De som har spekket opp testbilen har hatt en enkel jobb. De har sagt "ja takk" til absolutt alt – dermed er bilen i praksis et lite utstillingsvindu for hva Audi kan vise til i 2011. Det er ikke så rent lite, skal det vise seg.

LES OGSÅ: Her er Q3 – årets mest spennende SUV-nyhet

Må ha-begjær

Et av de spørsmålene jeg ofte får om bil er av typen "men det kan da vel ikke være så veldig store forskjeller mellom hver generasjon av en bilmodell, hva er det egentlig de kan videreutvikle så veldig mye?". Denne bilen er et veldig godt svar på slike spørsmål. Det er stor forskjell fra forrige A6 og går vi to generasjoner tilbake, er kontrasten enorm.

Det handler om design, om komfort, om kjøreegenskaper og kanskje ikke minst: Om eksklusivitet. Audi har flyttet denne bilen mange hakk oppover – dessverre også i pris.

– Ja, det koster – og det er da også den eneste store innvendingen jeg har mot denne bilen, sier Benny etter å ha fått kjørt den i noen dager.

– Det er lenge siden har jeg følt et så akutt må ha-begjær for en bil. Det er bare ett problem ... Den koster 750 000 kroner – pluss 400 000 kroner til i "nødvendig" utstyr. Da ender vi altså på 1 150 000 kroner for en A6 sedan. Det tror jeg at jeg skal slite litt med å få banken til å mene er en bra investering for meg, sier Benny.

Lille-A8

– Men det frister litt likevel?

– Ja! Dette er et imponerende stykke bil. Først og fremst er den så utrolig gjennomført. Fine kjøreegenskaper, som selvfølgelig kan skreddersys helt etter din egen kjørestil og hva du foretrekker, her er det bare å justere understell og styrefølelse og hvor kjapt automaten skal jobbe. Interiøret er nydelig, plassen god og det utvendige designet helt klart nytt.

– Bak rattet hadde jeg ikke stusset på om dette hadde vært en A8. Slik sett har Audi valgt å løfte den en klasse opp fra forgjengeren på de aller fleste områder. Og det gir selvfølgelig mening med A4 som har vokst seg stor i klassen under – og en helt ny familie av A3-modeller som er på gang, sier Benny.

Brukt Audi mer aktuelt? Her finner du oversikten

Stereo til 71 000!

– Men vil kundene ha råd til den?

– Det er selvfølgelig et godt spørsmål. Billigste A6, med 2-liters TDI på 163 hk, starter på 471 200 kroner. For å få quattro og S Tronic-automat må du opp i 661 600 kroner, da er det 3-liters TDI med 204 hk. Testbilen vår har 3-liters TDI på 245 hk. Den starter altså på 764 200 kroner.

– I praksis betyr nok det at mange som tidligere kunne strekke seg til en A6, kanskje et par år gammel, nå må "nøye" seg med en A4. For det er nok generelt et godt stykke fra startpris til det man ender på med ferdig "spekket" bil, sier Benny.

– Her er bare noen eksempler. På testbilen koster LED-frontlys 29 170 kroner, MMI Navigasjon Plus 29 930 kroner, komfortseter med el-justering 26 530 og Bang & Olufsen-stereoen (hold deg fast!) – 71 700 kroner.

Selge godt

– Det både smaker og koster – med andre ord?

– Det gjør nok det, ja. Men jeg tviler ikke på at denne bilen likevel kommer til å selge godt, særlig når den kommer i Avant-utgave. Dette er rett og slett en fantastisk familiebil og den viser at Audi virkelig har tatt grep om denne klassen.

LES OGSÅ: Slik forvandler du A6 til sportsbil

Hvem snur seg?

– Må nesten spørre deg til slutt som vi pleier når det er snakk om helt nye biler: Er det mange som legger merke til den?

– Egentlig ikke. Det er en ganske diskret bil dette, men den tøffe fronten får en del til å snu seg. Hekken er langt mer anonym, den kunne nesten like gjerne vært A4. Jeg har lagt merke til at de mest ivrige er folk som enten kjører forrige generasjon A6 eller BMW 5-serie, de ser at dette er noe helt nytt og snur seg etter den!

Del med Facebook-vennene dine

Vi kommer tilbake med full test så snart Benny har fått kjørt seg ferdig.

SE SPIONBILDENE: Her er nye Audi A6 Avant