Årets råeste avduking: Dette har de aldri gjort før

BOLOGNA (BROOM/TV 2): Vi har sett nærmere på Lamborghinis nye flaggskip.

PÅ PLASS: Brooms Vegard Møller Johnsen var på plass, da Lamborghini avduket sitt nye flaggskip – Revuelto – i Bologna.
PÅ PLASS: Brooms Vegard Møller Johnsen var på plass, da Lamborghini avduket sitt nye flaggskip – Revuelto – i Bologna.

Det er ikke ofte Lamborghini avduker en helt ny modell. Det er enda sjeldnere at et helt nytt flaggskip debuterer. Men nå skjer det. Vi snakker erstatteren til Aventador. Superbilen som har regjert siden 2011. Det har allerede rukket å bli 12 år. Men den er fortsatt noe av det råeste du får på fire hjul.

Akkurat nå er Brooms redaksjonssjef, Vegard Møller Johnsen, på plass i superbilenes hjemland – Italia. Nærmere bestemt Lamborghinis bakgård – St. Agata, Bologna – på det som vel ikke kan kalles noe annet en en drømmetur. Han er invitert med for å være blant de aller første i verden som får se den nye bilen i virkeligheten.

Lamborghini holdt lenge kortene tett til brystet. Men nå er altså bilen endelig avduket..

Vi tar en telefon ned til redaksjonens utsendte, for å høre hvordan det ligger an.

Offisielt: Et av verdens råeste bilmerker kommer til Norge

AVDUKET: Her er den brennheten nyheten akkurat blitt avduket.
AVDUKET: Her er den brennheten nyheten akkurat blitt avduket.

Høy gåsehud-faktor

– Vegard, nå må du fortelle. Hvordan er det å være på tur med Lamborghini?

– Her går det helt strålende. Bologna er et nydelig område – og Lamborghini har fått oss inn på et ikke akkurat trestjerners hotell. Jeg har alt rukket å bli kjent med bartenderen her nede, som heter noe som klassisk italiensk som Roberto. Han snakker omtrent ikke et pip engelsk, og ja, du vet jo hvordan det står til med min italiensk. Men vi stotrer så godt vi kan, og klarer på et vis å kommunisere. Det er tydelig at Lamborghini står sterkt blant «hjemmepublikum». Her "heier" de på Lamborghini!

– Så hva snakker vi om her, egentlig?

– Dette blir altså arvtakeren til Aventador – og i kjent Lamborghini-stil får den et nytt navn. Etter en ny tyrefekting-okse: Revuelto. De får det til å svinge av navnene, det skal de ha. Men det som virkelig får gåsehuden til å melde sin ankomst, er det faktum at den får en nyutviklet, selvpustende 6,5-liters V12-motor. Selvpustende! V12! Jeg bare understreker det ...

Bilklassikere solgt for spinnville priser

SJEFEN: Brooms utsendte fikk treffe Lamborghinis toppsjef, Stephan Winkelmann. Og ble lovet at dette er den råeste V12-motoren de har laget.
SJEFEN: Brooms utsendte fikk treffe Lamborghinis toppsjef, Stephan Winkelmann. Og ble lovet at dette er den råeste V12-motoren de har laget.

Ny klasse

Men i en tid med fokus på utslipp og elektrifisering, er det naturligvis elektrifisering, også. Ikke så rent lite, heller. Intet mindre enn tre elmotorer. To foran og en «booster» bak. De er med å sikre at du har firehjulsdrift - også når du kjører bare på strøm.

– Det siste gjør du neppe lenge. Rekkevidden er rundt 10 kilometer. Og de fleste vil jo uansett helst høre lyden av den bensindrevne kraftpakken bak ryggen på setene, humrer Broom-Vegard.

Lager sin egen bilklasse

Og for å markere at vi ikke snakker en vanlig, ladbar hybrid, har de skrotet PHEV-betegnelsen vanlige bilprodusenter forholder seg til. Den står som kjent for Plug in electric vehicle.

- Lamborghini kaller den i stedet for en HPEV – som står for high performance electrified vehicle. Du kan jo gjette om de kan stå inne for akkurat det. Det skal jeg love deg! 1.015 hestekrefter er den samlede effekten. Bensinmotoren alene byr på 825 av disse. De spurter fra stillestående til 100 km/t på 2,5 sekunder. Og vi blir fortalt at toppfarten er "over 350 km/t".

SAKSEDØRER: Selvsagt har den saksedører. Det er jo en Lamborghini.
SAKSEDØRER: Selvsagt har den saksedører. Det er jo en Lamborghini.

Sterke konkurrenter

Den kommende verstingmodellen vil gå rett i strupen på biler som Ferrari SF90 og McLaren 765LT. Ikke akkurat lettvektere i superbilverden, det heller.

– Men det kan nok hende at selv Ferrari og McLaren er litt svette i panna, i påvente av Lamborghinis neste villbass. Jeg har snakket med Lamborghini-sjefen selv, Stephan Winkelmann. Han sier at dette er den råeste V12-motoren de har laget - både i gange og lyd. Den spoler opp til over 9.000 omdreininger! Det er bare vanvittig.

Eierne fikk et stort problem: Biltyver som kretset rundt dem

TRE SKJERMER: For første gang har Lamborghini en egen skjerm foran passasjersetet.
TRE SKJERMER: For første gang har Lamborghini en egen skjerm foran passasjersetet.

Ikke til å ta feil av

Lamborghini tar oppgaven sin på alvor når det gjelder kjøreegenskaper. De bruker karbonfiber for å gjøre bilen stivere, lettere og sterkere.

– Vi har fått vite at chassiset er 10 prosent lettere enn Aventador sitt, og 25 prosent stivere. Det skal gå utslag i raskere rundetider.

– Hva med designet?

– Her er det klassiske Lamborghini-linjer – altså skarpe kanter og aggressivt utseende. Hekken har en enorm diffusor – som minner mest om noe hentet fra motorsport. Den ser lav og bred ut – akkurat slik den skal gjøre. Denne gjør inntrykk! Man blir ganske overveldet av å se noe sånt i virkeligheten.

Fredrik bladde opp 33,5 millioner for denne

SNART KLAR: Produksjonen er allerede i gang. Vi har vært på fabrikken og sett at det skjer ting.Click to add image caption
SNART KLAR: Produksjonen er allerede i gang. Vi har vært på fabrikken og sett at det skjer ting.Click to add image caption

Ikke billig, nei

– Skal vi tørre å snakke om pris?

– Det er for tidlig å si noe sikkert om. Men nå som vi har fått vår egen importør i Norge, kan jeg slå fast at dette er en bil vi får se på norske veier. Og siden det er en ladbar hybrid, blir ikke avgiftene så verst. Så vet jo både du og jeg at dette blir en avsindig dyr og eksklusiv bil, uansett.

Men ryktene sier at det allerede er kunder som er seriøst interesserte. Leveringen av de aller første bilene starter så vidt jeg har skjønt høsten 2024. Så det er jo en stund til ennå. Men tenk å telle ned dagene til en slik overlevering. Litt usikker på om vinteren ville gått veldig fort, eller veldig, veldig sakte da ...

– Hehe, det vil du aldri få vite, Vegard. Men du får nyte tiden med fiffen og smake litt på hvordan de som lever på den andre siden har det. Og hilse Roberto!

– Det skal jeg gjøre. Og jeg har mye mer å fortelle om fra denne turen. Så jeg lover at vi skal dekke denne begivenheten fyldig framover, også.

Video: Det ble minnerikt da vi testet bestefaren til bilen som nå skal avdukes:

Kjøpte Lamborghini - havarerte på første turen