Åpent brev til den nye Samferdselsministeren

Gratulerer med ny jobb! Nå er vi spente...

magnhild meltveit kleppa (Foto: SCANPIX)
magnhild meltveit kleppa (Foto: SCANPIX)

Hei Magnhild!

Jeg har tenkt på deg siden klokka 11.30 i dag (tirsdag 20. 10. 2009.) Først og fremst må jeg få gratulere deg med ny jobb! Samferdselsminister, ja, dette blir svære greier! Kjempespennende! Og det var liksom derfor jeg begynte å tenke på deg.

Tenkte at det er en veldig stor prestasjon å bli statsråd for et så viktig område. Men så tenkte jeg liksom på hva du ble statsråd for: Samferdsel. Biler, båter, tog, veier og sånn. Det var da jeg begynte å bli litt bekymret, da vettu.

Det er ikke det at jeg ikke har tro på deg, altså. For det har jeg jommen meg! Du var tøff både når det gjaldt det der biskopvalget, og da det var det der med hvem som skulle få gifte seg med hvem. Jeg har aldri tvilt på at du har bein i nesa. Det vet du jo! Men det var dette med samferdsel, da.

Redde liv

Du er jo lærer, har studert samfunnsfag og spesialpedagogikk. Og det er bra. Men du har jo liksom aldri ytret noen stor interesse for biler, veier, tog og båter. Så da ble jeg litt bekymret da, vettu.

Det er store oppgaver du skal løse. Bare tenker på trafikken, jeg, og de dårlige veiene. Vi bruker jo ikke nok penger til å vedlikeholde veiene en gang. Og sånn som folk maser: Om vedlikehold - og helt nye veier også! Det er jo klart at det hadde hjulpet en del med litt bedre veier. De sier jo det, de som driver med det, at vi kan redde ganske mange liv ved å lage midtdelere, for eksempel. Men det vet du jo allerede.

Du har sikkert også tenkt hvor mye det ville betydd for distriktene å få bedre veier og kortere reisetid. Vet ikke hvor mange timer man kunne spart til Stavanger, Bergen eller Trondheim fra Oslo jeg, hvis det var firefelts motorvei hele veien. Men det vet sikkert du.

Miljøvennlige byfolk

Du har sikkert tenkt på at det ville være en ganske stor miljøgevinst i tillegg. Også har du sikkert hørt om den doble Y (http://www.bedreveier.org/motorveinett2030.html) - og hvordan man kunne bundet sammen 90 prosent av Norges befolkning med firefelts motorvei. Men, det er klart: Når trikkefolka i SV sier at vi ikke kan bygge bedre veier, fordi det vil oppfordre folk til å kjøre bil, da er det jo ikke lett. Da skjønner de liksom ikke at de fleste i Norge må kjøre bil uansett.

Det er jo litt avstander her i landet. Da skjønner de heller ikke hvor mye bedre veier ville betydd for de som jobber langs veien. Sjåfører, selgere og alle andre som må reise fra sted til sted. Tenk å ikke måtte bekymre deg for at biler kommer over i din fil. Mange lastebilsjåfører som ville fått det bedre da. Men, men. Det er vel ikke mange i SV som kjører lastebil.

Men det er klart, Magnhild, det blir ikke lett. Disse miljøvennlige byfolka som tar trikken. De maser jo om tog de, vettu, når man skal bygge infrastruktur til distriktene. Det er jo klart, det hadde vært veldig bra for alle de som driver med leiebiler, men det er liksom så mange, mange flere som kjører bil enn de som tar tog.

Begrense dårlig PR

Sånn at man kanskje burde brukt penger på veier til dem i stedet, enn de få som skal ta tog? Tog er jo så upraktisk når man ikke bor nært stasjonen. Men det er jo ikke så lett å forstå for SV-folka. De bor jo på Grünerløkka i Oslo de. De kan bare gå rett fra kafeen sin, og så står det en trikk og venter.

Nei, jeg får slutte å bekymre meg. Kjenner jeg deg rett, så kommer du til å jobbe på ditt sedvanlige grundige vis. Bruke den første tiden på å kjøre de farligste veiene i Norge, snakke med de som kan masse om infrastruktur og veier, og høre hvordan de mener det burde vært. Og så gjøre opp din egen mening.

Så vil du sikkert si til Stoltenberg at hvis du ikke får mer penger å rutte med, så blir jobben din bare å argumentere for hvorfor det ikke blir bygget flere sikre og bedre veier. Da blir du jo bare en person som må begrense dårlig PR. Og den jobben vil du jo ikke ha.

Ikke ta en Opseth!

Også kommer du sikkert til å si til de SV-folka, at innen motorveibyggingen etter modell av ”Den Doble Y” er ferdig, så kommer bilene til å ha null utslipp, så de burde heller konsentrere seg om å ta førerkort enn å mase om tog. Og hvis de ikke lytter, så får du true dem med å legge ned trikken!

Lykke til

Hilsen Ole-Martin Lundefaret, broom.no

PS: Jeg vet det er en tradisjon å bygge noe stort og fint i hjemfylket sitt når man blir samferdselsminister - han der Opseth tok jo helt av. Men synes du ikke at det begynner å gå litt av moten?