Aldri mer bilkø!

Nå blir det lov med flygende biler. Les hvorfor:

Flygende bil 1 (Foto: Scanpix, © SJ)
Flygende bil 1 (Foto: Scanpix, © SJ)

Det er et unntak fra vektregelen som gjør det mulig for amerikanske luftfartsmyndigheter å gi denne bilen lov til å fly.

Bilen heter Transition og er laget av Terrafugia. Den er ikke bare konstruert som bil, men også som fly, og da som den minste typen privat småfly under noe som heter FAA-klassifikasjon.

Flygende bil 3 (Foto: Scanpix, © SJ)
Flygende bil 3 (Foto: Scanpix, © SJ)

Men vekten bød på problemer

Se en nordmann som "flyr" med bil

For å kunne klassifisere et fly under dette regelverket, må det veie mindre enn 600 kilo. For biler som skal veie det samme, har strenge sikkerhetskrav knyttet til seg, og det gjelder airbag, et karosseri som tåler velt, og deformasjonssoner.

Terrafugia skjønte at de ikke kom til å klare vektgrensen for fly, og samtidig montere sikkerhetssystemene som var påkrevd for biler.

Unikt unntak

Det er ikke hver dag at Luftfartsverket i noe land gir ved dørene når det gjelder å fire på regelverk – og spesielt ikke i USA. Men de har altså gitt denne bilen, eller dette flyet, en dispensasjon, selv om den/det egentlig veier nesten 60 kilo mer enn det det har lov til for å bli godkjent i den minste privatflyklassen.

Og grunnen til at det var så viktig å få den/det godkjent i den minste klassen, er at det er mye lettere å ta flylappen for å fly et slikt fly. Man trenger ikke fullt flysertifikat, og man klarer seg med 20 timers flytid.

Flygende bil 2 (Foto: Scanpix, © SJ)
Flygende bil 2 (Foto: Scanpix, © SJ)

Hva er dette egentlig?

Terrafugia Transition fungerer som en forhjulsdrevet bil på landeveien, og du kan kjøre rundt som hvilken som helst annen bil.

Men skulle du velge å bruke den som et fly kjører du bare til den nærmeste flystripe, eller et annet egnet sted for å ta av, aktiverer propellen, feller ut vingene – og setter av gårde!

Bilen/flyet koster cirka 1,2 millioner kroner, og ville kunne gi pendlere helt andre muligheter enn de har i dag. I lufta gjør dette flyet nærmere 200 km/t, det har en rekkevidde på 74 mil, og plutselig kunne du flytte så langt ute på landet som du har hatt lyst til lenge.

Hva synes du om flygende biler? Skriv i kommentarfeltet under!

Denne svensken var vel litt for gjerrig vel?