Ford Focus er godt likt av mange eiere. Men her som med mange andre bilmodeller: Det er også noen som er i helt andre enden. Dette er stasjonsvognutgaven av siste generasjon.
Ford Focus er godt likt av mange eiere. Men her som med mange andre bilmodeller: Det er også noen som er i helt andre enden. Dette er stasjonsvognutgaven av siste generasjon.

– Aldri blitt så glad i en bil noen gang

Focus-eierne var aller mest fornøyd med kjøreegenskapene.

Da Ford lanserte sin Focus i 1998, var strategien at samme modell skulle gå i alle land – det skulle være en verdensbil, «World Car». Focus hadde en tung arv å løfte – modellen overtok etter suksessrike Escort.

Den aller sterkeste konkurrenten var VW Golf, men også Opel Astra, Peugeot 306 og et par andre var tunge å skubbe seg på. Da var det god hjelp i at nye Focus ble kåret til Årets bil i Europa 1999.

Stasjonsvogn

Dagens Ford Focus er fjerde generasjon av modellserien, som det meste av tiden har vært preget av et stort antall varianter – både motorer, karosserier og utstyrsnivåer. Endringene har vært svært så synlige fra generasjon til generasjon, både når det gjelder inn- og utvendig design. Focus har gjennom hele levetiden vært spesielt kjent for sine gode kjøreegenskaper.

I Norge er det særlig stasjonsvognmodellen som har vært populær, men også de mest motorsterke spesialmodellene som RS og ST har en stor gruppe tilhengere.

Ikke rart Espen gliser hver gang han setter seg bak rattet

POPULÆR: Stasjonsvogn-utgaven har vært veldig populær i Focus-serien. Dette er godt synlig også på bruktmarkedet. Foto: Skjermdump
POPULÆR: Stasjonsvogn-utgaven har vært veldig populær i Focus-serien. Dette er godt synlig også på bruktmarkedet. Foto: Skjermdump

600 brukte Ford Focus

De eldste modellene, fra 1998 og de første årene etter årtusenskiftet, ligger nå ute på bruktmarkedet med priser fra under 15.000 til ca. 40.000 kroner, avhengig av kjørelengde og tilstand.

Tyngden av denne modellen som ligger til salgs, er nyere årganger med priser fra rundt 100.000 kroner og oppover. Totalt ligger rundt 600 brukte Ford Focus ute på Finn.no for tiden.

10 ting du bør vite om den nye storselgeren

Smart kjøp?

For Focus-modeller som er to-tre år gamle og har moderat kjørelengde, handler det ofte om prisnivå fra litt under 200.000 kroner til litt over 400.000. Dyrest i skrivende stund er en RS til knapt en halv million.

Så er spørsmålet om tidlige årganger av bilen kan sies å være et smart kjøp brukt?

For å finne ut litt mer om det, har vi gått til seksjonen her på Broom som heter «Eierne mener.»

KOMBIKUPÉ: Nesten nye Ford Focus ser ut til å holde seg godt i pris.
KOMBIKUPÉ: Nesten nye Ford Focus ser ut til å holde seg godt i pris.

Hva mener eierne?

Her har mer enn 11.000 norske bileiere lagt igjen en vurdering av sin bil. Noen med korte kommentarer i tillegg – andre igjen utdyper mye om hvordan eierforholdet har vært.

Hva mener så de som eier Ford Focus om bilen sin? Jo, de fleste er godt fornøyde, selv om det finnes noen unntak. Bilen oppnår en gjennomsnittskarakter på 7,9 av 10 oppnåelige poeng. Best ansett er tredje generasjon – 2011 – 2018 – som får 8,3 poeng i snitt. Minst likt er andre generasjon – 2004 – 2010 – med snittkarakteren 7,0.

FARGEGLAD: Ford Focus kom i flere spreke farger.
FARGEGLAD: Ford Focus kom i flere spreke farger.

– Fantastiske kjøreegenskaper

Her er noen meninger om Ford Focus, både av de eldste og noen nyere årganger:

«10 av 10. Kongebil! ST170 – problemfri, billig å eie.» (2003)

«Løp og kjøp!» (2004)

«Kjøreegenskaper som overgår det meste i denne klassen» (2004)

«Mye bil for pengene, kjørt i 6 år uten driftsproblemer» (2012)

«Meget fornøyd. Kunne ikke bli bedre» (2013)

«Meget godt fornøyd med bilen – gode kjøreegenskaper» (2016)

«Fantastisk morsom bil med god plass i kupéen» (2018)

«Aldri blitt så glad i en bil noen gang. Fantastisk gode kjøreegenskaper og mye snasent utstyr» (2020)

Her får du familiebil og råskinn - i ett

– Verste bilen jeg har hatt

Ikke alle er SÅ fornøyde:

«Kjøpte den 3 år gammel i 2009, for 125.000 kroner, da var den kjørt 100.000 kilometer. Tre år senere hadde jeg kjørt 60.000 kilometer til og brukt over 130.000 kroner i verkstedutgifter,» skriver «Ikke lenger Ford» (2006)

«Skrekkelig dårlig kvalitet. Blir spiker i løpet av et par uker. Litt over 11 driftsår og utslitt etter 170.000 kilometer» (2005)

«Verste bilen jeg noen gang har hatt – har kostet meg titalls tusen de to årene jeg har hatt den. Fortsatt er den ikke i orden. Aldri mer Focus» (2008)

«Dårlig lakk og mye feil trekker ned» (2009)

«Blir ikke Ford en gang til» (2012)

Klikk her for å lese hva alle eierne av Ford Focus mener.

ØKONOMISK: Flere Focus-eiere nevner lavt drivstofforbruk som en fordel. Eieren av denne fastskår at bilen er rimelig i drift. Foto: Skjermdump
ØKONOMISK: Flere Focus-eiere nevner lavt drivstofforbruk som en fordel. Eieren av denne fastskår at bilen er rimelig i drift. Foto: Skjermdump

Svært fornøyd

En som bruker bilen både privat og i jobb gir sin 2020-modell Focus 1,5 TDCi svært god omtale - og en karakter på 9,4 av 10 oppnåelige poeng. Her er hans meninger:

«Svært fornøyd med bilen. Bruker den privat og på jobb som trafikklærer. Den er drivstoffgjerrig både på landevei og i by. Det er veldig gods oversikt gjennom frontruta. Jeg sitter behagelig og har god oversikt, og gir mye ros av kjørekomforten og at bilen er lettkjørt.

Behagelig å kjøre både langt og kort. Kjører på én tank på en uke, inkludert 8 x 45 minutter kjøreturer med elev. Veldig dieselgjerrig.»

Her kan du lese mer om Ford Focus i Brooms bruktbilguide

Nå håper vi du vil dele dine bilerfaringer med Brooms lesere. Klikk her – så får du se hvordan du kan gjøre det:

Video: Evald valgte en helt spesiell Focus – som taxi