Akkurat offisielt: Dette er Årets bil 2023

Jeep til topps for første gang i historien.

Jeep Avenger gikk helt til topps i kåringen av Årets bil 2023. Det kan bli svært viktig for Jeeps første elbil.
Jeep Avenger gikk helt til topps i kåringen av Årets bil 2023. Det kan bli svært viktig for Jeeps første elbil.

Kåringen av Årets bil i Europa har røtter tilbake til 1964. Siden har den vært både omdiskutert, mye omtalt og ikke minst høyt verdsatt hos bilprodusentene som har gått til topps.

Det er mye prestisje i å bli kåret til Årets bil i Europa. Dette har naturligvis også en stor PR-verdi for vinneren.

Nå er årets resultat akkurat kunngjort, på bilutstillingen i Brüssel. Av 39 biler som opprinnelig var nominert, var disse åtte med til finalen.

Jeep Avenger

Kia Niro

Nissan Ariya

Peugeot 408

Renault Austral

Subaru Solterra/Toyota bZ4X

VW ID. Buzz

Klikk på modellnavnene over for å lese mer om bilene.

Og hvilken bil gikk helt til topps? Jo, ganske overraskende Jeep Avenger. Dette er en kompakt, elektrisk crossover. Den er også Jeeps første elbil, dermed en svært viktig bil for merket.

Dette var første gang en Jeep var med i finalen. Det ble altså en svært svært sterk start for det legendariske offroadmerket som nå er en del av Stellantis-konsernet.

Ikke perfekt – men ID.Buzz blir garantert suksess

Her er finalistene samlet. Foto: Car of the Year.
Her er finalistene samlet. Foto: Car of the Year.

Noen skilte seg ut

Juryen som avgjør hvem som vinner består av motorjournalister fra hele Europa – antallet representanter fra hvert enkelt land baseres på størrelsen av landets bilmarked eller bilproduksjon. For Norges del betyr det ett jurymedlem.

VW ID. Buzz var bilen som skiller seg mest ut fra mengden blant finalistene. Men samtidig er det meste under skallet her «gammelt nytt», i og med at bilen deler veldig mye av teknologien med eksisterende elbiler fra VW-konsernet.

SUV-en Austral fra Renault var på sin side en klar outsider.

Tre japanske elbiler var også med til finalen: Nissan Ariya samt tvillingmodellene Solterra og bZ4X fra henholdsvis Subaru og Toyota.

Historisk for Kia

I fjor var det Kia EV6 som gikk helt til topps. Det hadde Kia aldri klart tidligere. De var altså i finalen i år også, denne gangen med Niro.

– Å vinne med EV6 har betydd mye for Kia. Det er en viktig bekreftelse for oss at Kia er på vei mot noe nytt og spennende, sier Irene Solstad som er sjef for Kia i Norge.

bZ4X har fått en trøblete start i Norge

Se video av Jeep Avenger under: