Også aircondition kan trenge litt stell og ettersyn   ellers kan det bli i overkant varmt inne i bilen på sommerstid.
Også aircondition kan trenge litt stell og ettersyn ellers kan det bli i overkant varmt inne i bilen på sommerstid.

Aircondition: Når dette svikter – da kan det bli varmt

Men heldigvis trenger det ikke være stor eller kostbar sak å fikse.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny vi drar på bilferie til Rivieraen neste uke, men først må jeg finne ut av et problem som plutselig har dukket opp. Noe er galt med airconditionanlegget i bilen. Det har virket som bare det fram til nå.

Nå er det plutselig sånn at det slutter å blåse kaldluft i lange perioder, før det plutselig virker igjen, men ikke lenge. Har du peiling på hva det kan være og hva som kan gjøres med det? Haster som du skjønner litt ...

Hilsen Even.

Benny svarer:

Hei Even! Ja, at dette begynner å haste litt er ikke vanskelig å forstå, det kan være seriøst varmt på Rivieraen midt på sommeren! Heldigvis tror jeg problemet i dette tilfellet er veldig enkelt å gjøre noe med.

Hvis bilen din begynner å bli noen år gammel, er det du opplever ikke uvanlig – ei heller veldig dyrt. Forutsatt at jeg har rett i mine antakelser, da.

Jeg tror nemlig anlegget ditt trenger en service og etterfylling av kjølemiddel. Symptomene slik du beskriver dem høres i alle fall veldig slik ut. Selv om det absolutt kan være andre ting også.

Uansett bør du begynne med å få et verksted til å sjekke mengde og trykk på kjølemiddelet her.

Systemene skal egentlig være helt tette. Min erfaring tilsier at det etter noen år ofte siver ut litt etter hvert, uten at det nødvendigvis er noen stor lekkasje. Men det nok til at anleggene må etterfylles ca. hvert tredje til femte år. Det er ikke så mye som skal forsvinne før det begynner å "halte" litt, akkurat slik som du beskriver.

Enten at det går litt av eller på – eller ikke kjøler skikkelig.

LES OGSÅ: Åpne vinduer drar mer drivstoff enn aircondition gjør

Skift pollenfilter også

Dette skjer ofte etter vinteren, når anlegget kanskje ikke har vært i bruk på en stund og pakninger og O-ringer derfor tørker litt inn.

Jeg vil også anbefale deg å få fylt på sporstoff i samme slengen. Det gjør det lettere å finne en eventuell lekkasje senere. Det er nemlig slik med denne gassen at den ikke setter noen spor i det hele tatt, så en liten lekkasje kan være svært vanskelig å finne.

La oss i alle fall håpe at det er så enkelt. Jeg tipper at du får gjort hele jobben for ca. 2500–3000 kroner her. Et lite tips helt til slutt: Skift pollenfilter også – om bilen din har det og det er lenge siden det ble byttet sist.

God biltur ønskes dere!

Klimaanlegg: Slik unngår du vond lukt

Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen–og lykke til!

LES OGSÅ: Flerbruksbil til minipris


Har du innspill eller erfaringer–skriv inn i kommentarfeltet under: