Advarer mot skummel trend bak rattet

Nå er det ikke de unge som er verstingene.

Telefonen brukes ikke lenger til bare tekstmeldinger eller MMS. Politiet stopper stadig oftere bilister som ser på TV mens de kjører. Foto: Colourbox/Tryg Forsikring
Telefonen brukes ikke lenger til bare tekstmeldinger eller MMS. Politiet stopper stadig oftere bilister som ser på TV mens de kjører. Foto: Colourbox/Tryg Forsikring

Smarttelefonene har forlengst blitt en del av dagliglivet for veldig mange av oss. Telefonen er ikke lenger bare en telefon, vi bruker den til en rekke andre ting enn å ringe, for eksempel til å se på TV.

Men når det kombineres med bilkjøring, da kan det oppstå svært skumle situasjoner.

Politiet kaller det en ny trend. De opplever at ungdom forteller om foreldre som ser på TV mens de kjører.

Svært kostbart

Politiet stopper stadig oftere sjåfører som ser på TV mens de kjører bil. En sjåfør som forårsaker en trafikkulykke mens vedkommende ser på TV i bilen risikerer å miste all erstatning i et forsikringsoppgjør.

Svein-Arne Kausland er skadedirektør i Tryg Forsikring.
Svein-Arne Kausland er skadedirektør i Tryg Forsikring.

Interessant nok skjer dette samtidig som trafikkulykker blant yngre sjåfører går ned, mens det er en økning i antall ulykker der menn i alderen 45 til 64 år er involvert, ifølge UP.

– Det er klart at dette heller mot grov uaktsomhet. Kolliderer du og det er en årsakssammenheng mellom ulykken og TV-seing i bilen, risikerer du avkortning i erstatningen, og i verste fall at all erstatning faller bort. I tillegg risikerer du å måtte dekke skadene på andre biler du eventuelt har kollidert med. Da kan det bli svært kostbart, sier Svein-Arne Kausland som er skadedirektør i Tryg Forsikring.

Slik utnytter biltyvene vinterkulden

Stoppet et titalls bilister

Mobilbruk i bil har vært en utfordring i mange år. Fram til 2013 var det faktisk ingen regler mot å sende SMS/MMS eller surfe på nettet, mens man kjørte bil. Det eneste kravet var at man ikke kunne snakke i telefonen, uten handsfree, Men fra mai 2013 ble det strammet inn.

Ifølge Tryg har UP i region Sør de siste to årene stoppet et titalls bilister der sjåføren har sett på TV, via enten bilens egen skjerm, mobil eller laptop mens vedkommende kjører bil. Utrykningspolitiet sier menn over 45 år er verst. Flere av de som blir stoppet innrømmer at de ser TV mens de kjører.

Laptop og bilkjøring er ingen god kombinasjon. Foto: Colourbox/Tryg Forsikring
Laptop og bilkjøring er ingen god kombinasjon. Foto: Colourbox/Tryg Forsikring

Droppet dekkskift – fikk null i erstatning

Uten forklarlig grunn

– Det verste er at de risikerer å skade folk, at liv kan gå tapt. Noen ørsmå sekunder med oppmerksomheten rettet mot alt annet enn trafikkbildet kan være nok til at ulykken er ute. Jeg kjenner ikke slike saker fra før, men det overrasker meg ikke. Vi har hvert år mange bilulykker uten en forklarlig grunn, sier Kausland, i en pressemelding.

For forsikringsselskapene byr det på store utfordringer:

– Det kan være vanskelig å bevise årsakssammenheng mellom en trafikkulykke og TV-seing i bilen, uten håndfaste bevis eller en innrømmelse. Jeg tror de fleste uansett forstår at dette kan være farlig, og vi vil på det sterkeste oppfordre folk til ikke å gjøre dette, da det kan medføre til alvorlige trafikkulykker, sier Kausland.

LES MER: Her er Norges morsomste skademeldinger

Se video: Slik kan det gå hvis du sender SMS bak rattet