Advarer mot farlig barnesete

– Hold deg langt unna, sier Forbrukerrådet. Norsk sete er testvinner.

Det er slett ikke tilfeldig hva slags barnesete du velger. Her er forskjellene store mellom de ulike merkene. (Foto: ADAC)
Det er slett ikke tilfeldig hva slags barnesete du velger. Her er forskjellene store mellom de ulike merkene. (Foto: ADAC)

Det er slett ikke vilkårlig hvilket barnesete du kjøper. Det får vi igjen bekreftet når Forbrukerrådet nå offentliggjør testresultater for ni nye modeller.

Disse har gjennomgått en svært omfattende testprogram med en rekke kriterier. "Sikkerhet", "brukervennlighet og komfort" og "farlige stoffer" er hovedgruppene – hver med en rekke underpunkter.

Norsk vinner

– Denne rundens beste babysete (gruppe 0+, 0–13 kg) er norske BeSafe iZi Go. Setet henter inn hele 76 poeng – mer enn noen av de ni andre modellene som er testet i denne runden.

– Det som er spesielt positivt med iZi Go, er at setet festes med bilens egne belter og dermed kan brukes av foreldre og besteforeldre som ikke har isofix-fester i bilen, skriver Forbrukerrådet i sin pressemelding.

Norsk barnesete helt til topps, dette er BeSafe iZi Go. (Foto:
  BeSafe)
Norsk barnesete helt til topps, dette er BeSafe iZi Go. (Foto: BeSafe)

Den beste beltestolen kommer fra den Hong Kong-baserte produsenten Cybex og heter Solution X-Fix. Beltestolen oppnår 73 poeng.

Denne bilprodusenten har ambisiøse mål: – Ingen skal dø i våre biler

Direkte farlig

I andre en del av skalaen finner vi et barnesete som Forbrukerrådet stempler som direkte farlig. Dette er italienske Prénatal Orion Fix.

Ifølge produsenten skal dette egne seg for barn helt fra 9 til 36 kilo.

Forbrukerrådet beskriver setet slik:

– Prénatal Orion Fix er på en måte både et barnesete og en beltestol. Den italienske produsenten mener at setet egner seg for både gruppe I (9-18 kg), gruppe II (15-25 kg) og gruppe III (18-36 kg). Det betyr at setet i teorien skal kunne brukes helt fra barnet er rundt ett år, til langt inn i skolealder.

– For å oppnå en så lang brukstid, er Prénatal Orion Fix utrustet med en integrerte fempunkts setebelter som holder barnet på plass i stolen når den brukes for som inngår i gruppe I. Når barnet blir større (over 18 kg) fjernes de integrerte setebeltene og barnet festes utelukkende med bilbelte.

LES OGSÅ: De tar bilbelte-syndere med kikkert

Katastrofale resultater

Setet er forovervendt, noe de aller fleste aktører fraråder for små barn. Her er regelen at de bør sitte bakovervendt så lenge som mulig. Det anbefaler da også Forbrukerrådet sterkt.

Slik oppsummerer de Orion Fix:

– Uansett om du skulle velge å følge vår oppfordring eller ikke (om bakovervendt sete, red anm.), må du holde deg langt unna italienske Orion Fix.

– ICRT har nemlig avdekket alvorlige svakheter ved dette setet. Når det kun festes med bilbelter (uten Isofix) i gruppe I (9-18 kg) ender det opp med katastrofale resultater i frontkollisjon-testen (1,5 poeng).

De integrerte setebeltene holder altfor dårlig på barnet, som kastes så langt fram at ansiktet med høy sannsynlighet vil treffe forseteryggen. I tillegg rapporterer ICRT om stor risiko for feilbruk (2,5), tidkrevende montering av setet (2,5) og komplisert festing av barnet.

Del med Facebook-vennene dine

Dermed ender dette setet opp med bare 20 poeng.

Du kan lese hele testen og mye nyttig informasjon om barneseter på forbrukerportalen.no – klikk her:

LES OGSÅ: Dette er de sikreste nybilene