Advarer mot å stole på alkometeret

Ny test viser at mange kan bli lurt.

Utvalget av alkometere er stort   men det er slett ikke sikkert du bør stole på testresultatene.  (Foto: MA)
Utvalget av alkometere er stort men det er slett ikke sikkert du bør stole på testresultatene. (Foto: MA)

Romjul og snart nyttårsfeiring betyr høytid for feiring og sosiale sammenkomster.

Det øker dessverre også sjansen for at du kan møte berusede bilførere i trafikken. For ikke alle er like rutinerte på å ta seg trygt hjem fra fest – og ikke alle er like nøye på det.

For hvert år blir tilbudet av promilletestere til privatpersoner større, og selgerne kappes om å utlove stor nøyaktighet i måleresultatene. Fristelsene blir dermed større for dem som spekulerer i å kjøre hjem etter ”ett glass”, eller vil kjøre bil så tidlig som mulig dagen etter.

Ny svensk undersøkelse

Men kan du egentlig stole på disse målerne? Så mye at du setter deg i bilen selv om du vet at du kanskje er i grenseland i forhold til promille?

Ifølge Motorførernes Avholdsforbund (MA) bør du absolutt ikke gjøre det. I en pressemelding refererer de til en ny svensk undersøkelse hvor hvert tredje alkometer ble underkjent.

Erik må blåse i alkolåsen – før han kjører øl

Nulltoleranse

– Bilførere som vil teste om de er under grensen for 0,2-promille risikerer å bli lurt av dårlige alkometre. Dette er i seg selv alvorlig.

– Men man skal uansett aldri sette seg bak rattet etter å ha drukket alkohol. Promillegrensen på 0,2 er i realiteten å anse som en nulltoleranse; bilkjøring og alkohol hører aldri sammen., sier MA-direktør Terje Tørring.

LES OGSÅ: – Hvordan vet jeg om jeg har promille?


Hver fjerde ulykke

Undersøkelsen viser at dårlige alkotestere kan gi feil resultater som gjør at bilister tror de er på ”den sikre siden” og kjører ut på veien med ulykkesfare for både seg selv og andre. En rekke statistikker har vist at omtrent hver fjerde dødsulykke og alvorlige ulykke er forårsaket av rus.

Mange alkometre av forskjellige merker, kvaliteter og priser finnes å få kjøpt, og det norske markedet skiller seg i prinsippet ikke fra det svenske. De alkotesterne MHF Test Lab har godkjente var som oftest de dyrere utgavene, men også enkelte av de mer kostbare falt igjennom. MHF (Motorförarnas Helnykterhertsfõrbund) er MAs svenske søsterorganisasjon, og har sitt Test Lab som har internasjonal godkjenning for testing av blant annet alkometre og alkolåser.

Dårligere bilfører

– MA mener at bruk av alkometre ikke skal bidra til at bilister ”prøver seg fram”: For du skal aldri kjøre bil etter å ha drukket. Men alkometer eller ikke, så bør du la bilen stå dagen derpå etter for eksempel en nyttårsfeiring med mye alkohol.

– Husk at selv om kroppen har brutt ned alkoholen og promillen viser seg å være under 0,2, så er man trøtt og en dårligere bilfører, påpeker Terje Tørrig i MA.

Omfattende analyse: Derfor skjer dødsulykkene