Å ta over en leasingavtale kan spare deg for mye penger. Men pass på at du ikke ender opp med å betale for ting du ikke har ansvaret for.
Å ta over en leasingavtale kan spare deg for mye penger. Men pass på at du ikke ender opp med å betale for ting du ikke har ansvaret for.

Å ta over leasingbil kan være smart – men du skal vite hva du gjør

Mange ønsker seg ut av avtalen sin.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Vi sitter og sjekker diverse leasingtilbud på nettet da vi trenger ny / nyere bil.

Så det dukker det opp annonser som tilbyr overtakelse av leasingbil / kontrakt av privatpersoner. Det frister jo med lav pris og lavt innskudd.

Er det risikosport å gå inn på en slik avtale? Tenker da spesielt på om det er feil på bien som ikke synes eller om det er feil på bilen som ikke opplyses om av nåværende "eier".

Kan vi risikere å gå på en økonomisk smell den dagen bilen skal leveres inn når leasingperioden er over?

Hadde satt pris på et svar fra deg på dette!

Benny svarer:

Heisann - klart du skal få svar!

Dette med leasing har de siste årene tatt ganske bra av. Også blant privatpersoner. Flere og flere leaser bil og det er slett ikke så dumt. Det gir et forutsigbart bilhold som er enkelt å budsjettere. Dessuten sparer men bekymringen om verditap og annenhåndsverdi i en tid med mye usikkerhet. Man får en ny, moderne og sikker bil uten å måtte tømmen bankkontoen helt, eller uten å ta opp lån.

Det at folk annonserer overtakelse av leasing har naturlig nok økt i takt med antall leasede biler. Det kan være flere grunner til at deg gjøres. Alt fra endrede bil-behov, skilsmisse eller økonomiske årsaker.

Vil både du og tidligere bruker sikre dere her – så får dere tatt en "takst/tilstandsrapport" hos de som skal ha bilen tilbake etter endt leasing-periode.

Påkost utover normal slitasje er jo det som er usikkerhetsmomentet og den stor stygge ulven og som kan gjøre at leasing blir dyrt. Det som det er snakk om er skader og slitasje utover det som er forventet og normalt i forhold til kjørelengde og alder. Det kan være riper, småbulker, steinsprut i frontruta, hull i setetrekk, kantkjørte felger etc.

Mitt inntrykk er at det var større usikkerhet rundt dette tidligere. Nå har bransjen erfaring og bedre systemer for å håndtere dette. Mange kunder har også vært igjennom denne "mølla" tidligere. Mange leaser nå både sin andre og tredje bil, og er fornøyde.

Få dokumentasjon

Skal man overta en leasingkontrakt / bil så er altså mitt soleklare råd å få tatt en skikkelig gjennomgang av bilen hos utleier. Altså de som skal ha tilbake bilen etter endt periode. De skadene som eventuelt er påført så langt må tidligere bruker gjøre opp. Før du overtar bilen. Det er veldig viktig slik at du slipper å betale for de når du leverer bilen tilbake.

Jeg tenker at dette er det eneste fornuftige måten å gjøre det på. Alt annet er som du selv sier; litt risikosport.

Sørg for å få all dokumentasjon og ta godt vare på den. Slik at dere slipper kjedelige diskusjoner i etterkant når leasingperioden er utløpt og bilen skal leveres tilbake, om det skulle bli noen misforståelser da.

De skadene som eventuelt måtte komme fra nå og utover blir så klart ditt ansvar.

Tar man normalt godt vare på bilen, så skal ikke dette være noen skummel sak. Selv om det fortsatt finnes skrekkeksempler.

Lykke til med overtagelse av leasing.

Les også: Seinfeld til søksmål etter pikant bruktbil-handel

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Les også: – Jeg blir litt trist når jeg ser bilder av denne bilen

Video: Denne karen her noen streke meninger om brukte biler