Dieselmotoren er under hardt press. Volkswagens Dieselgate-skandale der de ble tatt for å bevisst ha jukset med utslippstallene fra dieselmotorene sine, har etter hvert gitt en skikkelig snøball-effekt.

Nybilkjøperne vender seg nå i stadig større grad bort fra dieselbilene. Det fører også til mye usikkerhet blant bilprodusentene, som er nødt til å tenke langsiktig når de skal investere i å utvikle ny motorteknologi.

Flere har nå signalisert at de dropper dieselmotorer. En av dem er Toyota som tidligere har sagt at de skal fase ut diesel i alle sine personbiler i Europa.

Ny modell neste år

Og det skal gå hurtig. Nå er det akkurat blitt kjent at Toyota har stoppet produksjonen av SUV-bestselgeren RAV4 med dieselmotor.

Bortsett fra lagerførte biler, er det nå ikke mulig å få denne bilen med diesel.

Dagens RAV4 blir for øvrig erstattet til neste år. Den nye modellen skal bygges på en ny plattform kalt TNGA (Toyota New Global Architecture). Heller ikke her blir det mulighet for dieselmotor.

Nye EU-regler kan bli spikeren i kista for dieselmotoren

Hybrid betyr at denne Toyotaen både har bensin- og elmotor.
Hybrid betyr at denne Toyotaen både har bensin- og elmotor.

Prius var pioneren

I stedet rendyrker Toyota hybridløsninger. På dette området har japanerne også vært pionerer. De har satset tungt på hybridbiler i mange år og har investert store summer i teknologien.

I dag er en rekke av Toyotas modeller i det norske markedet hybrider, anført av Prius som var første modell med denne løsningen.

Totalt sett var rundt 15 prosent av Toyotas personbilsalg i Europa i 2017 dieselbiler. I løpet av 2019 skal det være nede i null.

Les mer: Norges mest solgte SUV blir helt ny

Prius gikk opp løypa for Toyotas hybrider og har vært en stor suksess i mange år.
Prius gikk opp løypa for Toyotas hybrider og har vært en stor suksess i mange år.

Norge tidlig ute

Her hjemme var den norske Toyota-importøren ekstra tidlig ute med å droppe diesel på RAV4.

Den utgaven forsvant nemlig ut i 2016, da bilen for første gang kom med hybrid drivlinje.

Det har neppe lagt noen særlig demper på salget. RAV4 er nemlig en av bestselgerene i klassen og Norges nest mest solgte SUV så langt i år, bare slått av elektriske Tesla Model X.

Kundene rømmer fra diesel, se hva vi kjøper i stedet

Men Mercedes overrasker: Se mer i videoen under