Ny undersøkelse viser at mange knapt åpner panseret på bilen sin. Det er neppe veldig lurt...
Ny undersøkelse viser at mange knapt åpner panseret på bilen sin. Det er neppe veldig lurt...

Vi har nesten sluttet å åpne panseret

Det kan gi ubehagelige overraskelser.

Vi skal ikke så veldig mange år tilbake i tid før det var vanlig å ta en god del av vedlikeholdet på bilen selv.

Mange skiftet olje og fylte frostvæske. Det var heller ikke uvanlig å skifte bremser eller fikse eksosanlegget – når det var nødvendig.

I dag kan det virke som det bare er de mest bilinteresserte som "mekker" selv. For generelt blant bileierene er det veldig mange som knapt åpner panseret.

Det får vi bekreftet i en ny undersøkelse, gjort av Yougov for Autobransjens Leverandørforening (ABL).

Dropper å følge med

Her kommer det fram at egeninnsatsen vi legger i å sjekke bilens helsetilstand er ytterst beskjeden

Mange har fullstendig droppet å følge med selv. Bare fire av ti etterfyller frostvæske, og andelen som lader batteriet fra tid til annen er helt nede på 21 prosent.

57 prosent oppgir at de sjekker lufttrykket i dekkene av og til, og halvparten undersøker om lysene virker som de skal.

Å bytte vindusviskerblader er det bare 45 prosent som fikser på egenhånd.

Derfor er det så viktig å sjekke lufttrykket

Sjekk før langtur

– Av de tingene man må åpne panseret for å gjøre, er det tilsynelatende kun etterfylling av spylervæske som mange fortsatt ordner selv, men tre av ti dropper dette også. Det virker dessverre som om interessen for bilhold er på rask retur her i landet. Andelen som gjør noe mer enn bare å starte, kjøre og stoppe er betenkelig lav, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.

Han mener mangelfullt ettersyn øker risikoen for driftsproblemer, ekstrautgifter og forsinkelser underveis, ikke minst i forbindelse med lengre turer.

– En god regel er derfor å sørge for å ha en klargjort bil i forkant av sommerferien, som er en periode da mange kjører mer og lenger enn ellers. Heldigvis tyder undersøkelsen vår på at ganske mange faktisk er klar over akkurat dette. 68 prosent av de spurte i ABL-målingen oppgir at de gir bilen et ekstra ettersyn før en langtur, sier Hansen, i en pressemelding.

Fulgte ekspert-råd – det var ikke bra for bilen

Bruker som unnskyldning

Brooms bilekspert Benny Christensen har en fortid som bilmekaniker og har også mekket mye på bil på fritiden. Han er ikke veldig overrasket over det som kommer fram i undersøkelsen.

– Nei, jeg er nok dessverre ikke det. For meg virker det som mange bruker som unnskyldning at bilene har blitt mye mer avanserte de siste tiårene. Det har de også blitt, men likevel: Det er fortsatt mye man kan – og bør – gjøre selv. Regelmessig ettersyn er akkurat like viktig nå, som tidligere. Og det behøver slett ikke være vanskelig, sier Benny.

Bli veldig dyrt

– Men hva kan man gjøre selv på bilen?

– Det alle kan gjøre er å sjekke jevnlig at alt er i orden. Lufttrykk i dekkene, peile oljen, sjekke nivået på frostvæske og bremsevæske. Å kjøre rundt med dårlige vindusviskerblader kan være direkte trafikkfarlig og det kan også skade frontruten. Å skifte disse når det trengs, er virkelig ingen vanskelig jobb. De som ikke har tolv tommeltotter kan også skifte bremser selv, i det minste sjekke dem – og komme seg til verksted når det er nødvendig, sier Benny.

Han legger til:

– Å ikke passe på bilen, kan fort bli veldig dyrt. Lar man det skure og gå, vil det også gå galt til slutt. Og da kan kostnaden bli mye høyere, enn om man hadde fulgt med og tatt ting underveis.

Maskinvask: Her skjer det hundrevis av uhell i året

Se video: Derfor havnet TV-stjernen i Trøgstad