Alf Holmen og bilen hans har holdt sammen i over én million kilometer. Det skal feires med ny bil! Foto: Toyota Sørvest
Alf Holmen og bilen hans har holdt sammen i over én million kilometer. Det skal feires med ny bil! Foto: Toyota Sørvest

Alf har kjørt taxien over én million kilometer

– Kjenner den bedre enn kona.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når du har kjørt samme bil så langt at du er redd for at hele ryggraden ligger igjen i setet, ja da har bilen rullet godt over snittet.

Det er tilfellet for Alf Holmen. Ryggraden sitter kanskje ikke igjen i setet, men det er neimen ikke så langt unna heller. 58-åringen har nemlig kjørt drosje i Stavanger i over 30 år.

De siste 12 har han tilbragt bak rattet sin trofaste Toyota Hiace Hiclass.

– Jeg kjøpte bilen i 2006, mest fordi jeg trengte mye plass. På den tiden kjørte jeg mye bagasje for SAS – da er det greit med nok plass, forteller Alf, som har kjørt bilen jevnt og trutt siden overleveringen i 2006.

Bikket 1.000.000 km

Med over 5.500 turer årlig har Alf blitt godt kjent med bilen. Men én dag husker han ekstra godt. Tirsdag 10. april, klokken 10.55 i år, bikket Toyotaen 1.000.000 kilometer. Eller det vil si 999.999. Kilometertelleren stoppet nemlig opp akkurat der.

Hit, men ikke lenger...
Hit, men ikke lenger...

– Jeg stoppet langs veien i det 999.999 dukket opp, slik at jeg skulle få med meg det magiske tallet. Men jeg kjørte og kjørte og innså til slutt at jeg ikke fikk noen million opp på telleren. Den stoppet rett og slett på 999.999. Litt kjipt egentlig, sier Alf.

Han legger til at bilen fremdeles står på 999.999, og at han gjerne skulle sett at telleren i det minste startet på nytt.

– Da kunne jeg få fått igjen MYE mer for bilen. Tenk deg selv en 2006-modell som bare har gått 2-300 kilometer, ler Alf.

I taxien til Erlend (27) betaler du turen med glede

Kjenner bilen bedre enn kona

Med over 30 år på baken som drosjesjåfør har 58-åringen rukket å få med seg mange hendelser. Alt fra død til fødsel har bokstavelig talt foregått i bilene til Alf.

– Jeg husker jeg skulle kjøre en eldre dame fra sykehuset, hun døde i drosjen på vei hjem. I stor kontrast til det har jeg også vært vitne til en fødsel, så det er mye som kan skje langs veien.

Men det er ikke bare kundene Alf blir kjent med. Den han kjenner aller best er trolig sin egen Hiace.

– Den kjenner jeg nok bedre enn kona til og med. Jeg har kjørt bilen minst 800.000 kilometer selv, så man får et rimelig tett forhold etter hvert. Er det noe som knirker vet jeg med en gang hva det er. Man reagerer rett og slett på nye lyder som ikke pleier å være der.

Etter 12 år og 25 runder rundt jorden er det snart tid for å avslutte forholdet.
Etter 12 år og 25 runder rundt jorden er det snart tid for å avslutte forholdet.

Tomm kjører Norges råeste taxi

Dritt lei førersetet

Alf forteller til Broom at han stort sett kun har gode ting å fortelle om bilen. Blant annet har kostnadene vært minimale.

– Jeg har aldri eid en bil med så få utgifter. Gjennom alle årene har det ikke oppstått noen store kostnader, kun vanlig vedlikehold som bremser og oljeskift. Jeg byttet for eksempel bremseskiver for første gang ved 620.000 kilometer, forteller Alf.

Det skorter ikke på plass i bagasjerommet når du bestiller tur hos Alf.
Det skorter ikke på plass i bagasjerommet når du bestiller tur hos Alf.

– Hva er oppskriften bak et så langt bilhold?

– Den er ganske enkel. Jeg har byttet motorolje på hver 30.000, samt ny olje på girkasse og differensialer minst en gang i året. Ellers har jeg ikke byttet noe som helst på bilen, med unntak av en vakuumpumpe. Sånn sett bør jeg være veldig fornøyd.

– Men det er vel noe du ikke liker?

– Hmm. Jo! Førersetet er jeg dritt lei. Det er jo ikke korsryggstøtte, noe ryggen min bærer preg av i dag. Hadde jeg tatt av setetrekket er jeg sikker på at hele ryggraden hadde sittet igjen, ler Alf, men understreker samtidig hvor fornøyd han er med bilholdet og ikke minst servicen hos sitt lokale verksted.

Et av Norges smarteste bilkjøp blir ny

Ny Toyota på vei

Nå har Alf bestilt seg en ny drosje, som han skal pensjonere seg med. Kanskje ikke overraskende er det snakk om nok en Toyota, nærmere bestemt en Proace Verso.

– Jeg har egentlig ikke lyst på ny bil, og er spent på om den nye modellen leverer samme kvalitet som traveren. Proace bygges jo i samarbeid med Peugeot og Citroën, så det blir interessant å se.

Alf legger til at det nesten blir trist å kvitte seg med den trofaste Toyotaen, men at han samtidig er godt fornøyd med prisen han er tilbudt.

Den 12 år gamle Toyotaen, som har passert én million kilometer, har 58-åringen nemlig fått bud på rundt 50.000 kroner.

– Slett ikke verst, smiler Alf.

Se video: Her får finansminister Siv Jensen sjokk - med god hjelp fra Lamborghini.

Dette bil-comebacket har overrasket mange