Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesten 100.000 norske bileiere mangler forsikring på kjøretøyet sitt. Det begynner snart å koste dyrt.

1. mars, innfører nemlig myndighetene gebyr for alle som ikke har lovpålagt forsikring. Det dreier seg om 97.000 bilister, viser ferske tall.

– Nå vil det koste eierne 150 kroner døgnet i straffegebyr å kjøre uten forsikring for en personbil. Det vil bli svært kostbart å droppe bilforsikringen, nesten 5000 kroner i måneden. Enten tegner du forsikring nå, eller så bør du avskilte bilen din, sier Espen Opedal, direktør i Tryg Forsikring.

Stakk av etter ulykke

Det var i desember i fjor at Stortinget vedtok den nye gebyrordningen. Hensikten er å få ned antallet uforsikrede biler som representerer en risikofaktor på norske veier.

Estimater viser at det ble utbetalt over 100 millioner kroner i fjor til personer som ble utsatt for trafikkulykker forårsaket av uforsikrede kjøretøy eller kjøretøy som stakk av etter ulykker.

Stakk av fra kontrollen, siden har ingen sett den

Erstatningskrav i millionklassen

– Denne regningen blir jo egentlig betalt av de som betaler for å forsikre bilen sin, så det er på tide vi får en endring på dette. Vi forventer at antall biler uten forsikring vil gå drastisk ned i løpet av kort tid, sier Opedal, i en pressemelding.

Skulle du fortsette å kjøre uten forsikring etter 1. mars risikerer du i tillegg til straffegebyret å pådra deg et stort økonomisk erstatningsansvar dersom du kjører på og skader noen. Da må tilbakebetale erstatningen som de skadelidte vil få gjennom Trafikkforsikringsforeningen.

Straffegebyr per døgn:

  • Moped, traktor, motorredskap og veterankjøretøy: 50 kr.
  • Personbil, varebil, campingbil, beltebil, motorsykkel, beltemotorsykkel og snøscooter: 150 kr.
  • Buss og lastebil: 250 kr.

– Det er helt uforståelig om noen heretter tør å ta den risikoen det er å kjøre å kjøre rundt uten forsikring. I verste fall kan man ende opp med erstatningskrav i millionklassen hvis en forårsaker en ulykke med personskade, sier Opedal.

UP: Det må ha gått mye fortere

Avskiltes i kontroll

Skal du unngå gebyrer må du enten forsikre eller avskilte kjøretøyet innen 1. mars. Allerede fra dag én vil det bli sendt ut SMS-varsel og e-post til eierne av kjøretøy som er uten forsikring. Tre dager senere vil de som fremdeles står uten forsikring få varsling via brev.

Skulle du unnlate å betale de løpende gebyrutgiftene eller trafikkforsikringsavgiften, vil saken til slutt ende med rettslig inkasso. Et uforsikret kjøretøy vil kunne bli avskiltet på stedet ved en kontroll.

Hvis kjøretøyet ikke i bruk eller ikke i kjørbar stand, kan du levere inn skiltene til Statens vegvesen. Dersom kjøretøyet kun er i bruk deler av året må det likevel avskiltes for tiden det ikke er i bruk for å unngå å betale forsikring. Skiltene oppbevares gratis på trafikkstasjonen i seks måneder.

Noen telefoner kan spare deg for flere tusenlapper

Se video: Her er den, helt nye Volvo V60