Eier du en bil, er du også forpliktet til å ha ansvarsforsikring på den. Det er det langt fra alle bileiere som har.

Og de lever farlig:

De som mangler lovpålagt ansvarsforsikring risikerer nemlig å bli gjeldsslaver hvis de kjører på og skader andre mennesker. Hvis det skjer en ulykke, blir eieren av det uforsikrede kjøretøyet holdt økonomisk ansvarlig for skader som oppstår. Uten forsikring må bileieren i etterkant tilbakebetale erstatningen som de skadelidte får gjennom Trafikkforsikringsforeningen.

Gebyr hver eneste dag

Nå kommer en helt ny ordning som skal tvinge flere til å følge reglene.

I løpet av høsten 2017 ble det sendt ut informasjonsbrev til eiere av hele 115 000 kjøretøy som ikke hadde lovpålagt forsikring i orden.

I brevet går det frem at de som ikke har lovpålagt forsikring på kjøretøyet sitt fra 1. mars får et gebyr hver eneste dag kjøretøyet er uforsikret. De fleste av disse kjøretøyene er personbiler, og gebyret for personbiler er på 150 kroner i døgnet.

– Hva skjer hvis man blir påkjørt av noen uten forsikring?

Svært gledelig utvikling

Og disse brevene later til å ha hatt effekt. Tallet på uforsikrede bilister går nemlig nedover. Det viser tall fra Trafikkforsikringsforeningen (TFF). Det er 15 prosent færre uforsikrede siden nyttår, dermed er det nå rundt 97.000, eller 2,4 prosent uforsikrede kjøretøy i Norge.

– Vi ser en svært gledelig utvikling som viser at vi er på rett vei. Vi forventer en gradvis reduksjon i antall uforsikrede i månedene som kommer, sier leder i Trafikkforsikringsforeningen Roger Stenseth.

Kjøp forsikring – eller avskilt bilen

Det er myndighetene som står bak gebyrordningen. Hensikten er å få ned tallet på uforsikrede, mens Trafikkforsikringsforeningen står for selve innkrevingen. Gebyrordningen ble vedtatt av Stortinget i desember i fjor.

– Jeg forstår ikke at noen tør å kjøre uten forsikring. Fra 1. mars blir det uansett svært kostbart å droppe bilforsikringen. Eier du et registrert kjøretøy må du ha forsikring. Sørg for å ha forsikringen i orden, eller avskilt bilen, sier Stenseth i Trafikkforsikringsforeningen, i en pressemelding.

LES MER: Stoppet uten førerkort seks ganger – da tok politiet bilen

Se video under: Jeg er villig til å kalle dette et kupp