Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

20. mars i år forfalt årsavgiften 2017 for motorvogn. Alle som eier et registrert kjøretøy under 7.500 kilo må betale denne.

Til sammen 3,6 millioner krav ble sendt ut. En drøy måned etter at fristen gikk ut, viste tall fra Skatteetaten at 289.000 krav ikke var betalt.

Deretter sendte Skatteetaten ut purring, med tilleggsavgift og ny betalingsfrist 10. mai.

Vedtak om avskiltning

De som ikke betalte da heller, mottok vedtak om avskilting av bilen.

Nå begynner det å bli lenge siden både mars og juni, men fortsatt er det veldig mange bileiere som ikke har gjort opp for seg. Skatteeetaten opplyser at antallet midt i oktober ligger på i overkant av 60.000 ubetalte krav.

Disse skylder statskassen til sammen over 115 millioner kroner. Nå har kravene blitt sendt over til Statens innkrevingssentral, for tvangsinnkreving. Og disse bileierene har all grunn til å frykte kontroller langs veiene.

De våknet opp til avskiltet bil

Klipper skiltene

Statens vegvesen har de siste årene tatt i bruk en såkalt skiltscanner. Den plasseres gjerne i forkant av et kontrollsted. Scanneren sjekker alle registreringsnumre som passerer opp mot en sentral database. De som har anmerkninger i systemet, kan dermed vinkes inn til kontroll.

Dette gjelder blant annet de som ikke har betalt årsavgiften. Når de blir stoppet, vil det bli sjekket om kjøretøyet fortsatt er begjært avskiltet. Hvis det er tilfelle, blir skiltene klippet og bilen parkert.

40 måtte sette igjen bilen etter storkontroll

Kan bli veldig dyrt

Det betyr i praksis at regningen blir betydelig høyere enn den kunne ha vært. For å få skiltene tilbake, må man først gjøre opp for seg i form av å betale årsavgift og tilleggsgebyrer, i tillegg kommer gebyr til Statens vegvesen for å få skiltene tilbake.

Statens innkrevingssentral sender først ut et forhåndsvarsel om utlegg. Her er det ikke mulig å få noen form for avdragsordning eller utsettelse. Hvis ikke kravet betales innen gjeldende frist, blir det så varsel om såkalt utleggsforretning. Statens innkrevingssentral advarer selv om at det kan påløpe store kostnader ved en utleggsforretning. Med andre ord: Å ikke betale årsavgiften blir til slutt veldig dyrt.

Les mer: Over 250.000 norske biler skulle ikke vært på veiene

Nå er det ingen bønn. Blir du stoppet i kontroll og ikke har betalt årsavgiften, da klippes skiltene.
Nå er det ingen bønn. Blir du stoppet i kontroll og ikke har betalt årsavgiften, da klippes skiltene. Foto: Scanpix

Lyst på heftig SUV? Se video under: