Det finnes en kur for nesten alt. Også når bilen lekker, men det er ikke alltid det virker. 
Det finnes en kur for nesten alt. Også når bilen lekker, men det er ikke alltid det virker. 

Dette bør du gjøre hvis bilen lekker

Derfor er Broom-Benny skeptisk til "vidundermidler".

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Har en Opel Meriva 2010-modell, som jeg har en liten lekkasje på. Må fylle på ca 0,5 liter kjølevæske ca. hver 4-6 måned. Det lukter også kjølevæske på utsiden av bilen noen ganger. Klarer ikke å se noen lekkasje.

Jeg har sjekket litt rundt og fant "radiator-tetting" på flaske. Har du noen erfaring med slike produkter – og er det trygt å bruke?

Mvh. Morten

Benny svarer:

Hei Morten

Ettersom du har en Opel, er jeg nesten fristet til å si at det er vannpumpa som lekker litt. Det er nemlig ikke helt uvanlig. Men det kan så klart være andre ting også. En pakning eller O-ring som lekker litt, en slangeklemme som ikke holder helt tett, eller rundt motorvarmerelementet, om du har det.

Du har en såpass liten lekkasje at kjølevæske trolig damper bort vel så fort som den lekker ut. Det kan derfor være vanskelig å se, men ofte er det noen hvite avleiringer der det lekker.

Rådene for å fikse kjølevæske-lekkasjer er mange. Alt fra kanel, til eggehvite på radiatoren. Selv har jeg rett og slett sparklet igjen et hull jeg fikk i radiatoren på en Volvo jeg hadde en gang for mange år siden. Det funket så lenge jeg hadde bilen, i alle fall. Uten at det er en metode jeg skal anbefale...

Ikke gode erfaringer...

Når det gjelder tettemiddel for radiatorer, er jeg litt skeptisk. Det kan sikkert gjøre jobben, men de få gangene jeg har brukt det, har det ikke fungert særlig bra. Men jeg må da legge til at det er lenge siden sist, så ting kan ha skjedd her siden jeg prøvde dette.

Mine erfaringer med ulike "vidundermidler" er ikke så gode. Men det er nok trygt Så bruke på den måten at det ikke skader eller ødelegger noe.

Jeg har mer tro på – og ikke minst sansen for – å finne lekkasjen og få fikset den ordentlig, først som sist. Da kan man kjøre videre i full visshet om at alt er i orden.

Få et verksted til å trykkteste kjølesystemet. Da vil de sannsynligvis ganske enkelt finne ut hvor det lekker, og få fikset det. Det blir mitt råd til deg her.

Ønsker deg lykke til med tett bil!

Les også: Dette kan du fortsatt gjøre selv på bilen

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Les også: Bremseproblem på Volvoer – ber eierne oppsøke verksted

Video: Slik skal de ta opp kampen mot verdens beste bil