Solen har snudd og enten vi liker det eller ei, så lakker det igjen mot mørkere og kaldere tider. La oss allikevel håpe at vi får en fin sommer og høst…

Nå skal ikke dette handle om årstider. Men om dekk, hjul og trafikksikkerhet – og en liten dose sløvhet.

– Ja, det er nok rett og slett sløvhet hos enkelte sier Jan Roar Heggelund, der han lener seg mot en av flere stabler med sommerhjul. Sommerhjul som ikke har blitt hentet ut fra dekkhotellet, som har driver, Asker Dekk.

-– Det er mulig at den sene våren og et litt overraskende snøfall i mai også har noe med dette å gjøre, men jeg synes det er litt rart at så mange faktisk kjører rundt på vinterdekk ennå, legger han til.

10 tips: Husk dette når du skal skifte dekk

10 prosent av bilparken.

- Jeg tror nok også det faktum at det ikke er forbudt med piggfrie vinterdekk på sommeren gjør at mange drøyer unødvendig lenge, legger han til.

Hvor mange som ikke har hentet ut sommerhjulene fra dekkhotellet har han ikke eksakt tall på.

– Nei men vi snakker nok om rundt ti prosent, anslår Heggelund.

– Og mange av bilene som det ikke er hentet ut sommerhjulene til er også, nye og dyre biler, legger han til.

Det Heggelund her både sier og opplever stemmer godt overens med en ny undersøkelse som SIFO (Statens institutt for forbruksforskning) har gjort.

Unge kvinner under 30 år er de som er tregest med å få på sommerhjulene. Illustrasjonsbilde. 
Unge kvinner under 30 år er de som er tregest med å få på sommerhjulene. Illustrasjonsbilde. 

Selv om det store flertallet av norske bilister har skiftet dekk før juni måned, oppgir 70 prosent at de kjørte med vinterdekk etter 15. April. Fire av ti oppgir at de ventet til mai med å skifte til sommerhjul.

Ny statistikk: Bil er på klagetoppen i Norge

Unge kvinner er verstinger...

Den undersøkelsen viser at så mange som 130.000 biler kjører rundt på norske sommerveier med vinterdekk, selv om St. Hans er passert. Det er 11 prosent av bilparken, viser den samme undersøkelsen.

Den viser også at kvinner under 30 år er de som er aller sløvest med å få satt på sommerhjul. Menn på 30 år ligger på gjennomsnittet, men de som er mest påpasselige med få skodd om bilen er menn over 65 år. Bare to prosent av disse har ikke byttet ennå.

– Problemet med å bruke vinterdekk på sommeren er at de er utviklet med tanke på lavere temperaturer, forklarer Heggelund.

– Stiger denne over syv grader, forringes viktige egenskaper gradvis, slik som bremselengde, veigrep og evne til å tåle vannplaning, avslutter Heggelund.

Les også: Slik så dekket ut etter at Rune kjørte i kjempehull

Video: Så enkelt er det å skifte hjul på bilen