Det begynte med noen plakater i garasjen, slik ser det ut hos Nils Oskar Linjord nå. 
Det begynte med noen plakater i garasjen, slik ser det ut hos Nils Oskar Linjord nå. 

Garasjen til Nils Oskar vekker enorm oppsikt

– Interessen er så stor at jeg arrangerte åpen dag.

For mange betyr garasjen langt mer enn et oppbevaringsrom til bilen. For noen er til og med garasjen hellig, og det viktigste oppholdsrommet man har.

Nils Oskar Linjord (49) fra Eiken faller utvilsomt inn under sistnevnte kategori. Hans garasje er nemlig noe helt utenom det vanlige.

– Det er kanskje ikke helt A4 nei, ler Nils Oskar, og forteller om prosjektet som startet for flere år siden.

Tilbake til 50- og 60-tallet

– Utgangspunktet er for så vidt at jeg er veldig svak for amerikanske biler. Derfor har jeg innredet garasjen med flere klassiske elementer fra 50-tallet. Det som begynte med et lite hjørne, eskalerte plutselig. Da tok det ikke lang tid før jeg ikke fikk plass til noe mer, forteller han.

Her er det meste på plass! Legg merke til lampen over bordet som er lys rammet inn i stempler. 
Her er det meste på plass! Legg merke til lampen over bordet som er lys rammet inn i stempler. 

Dermed var det bare en ting å gjøre; å utvide. Basert på et gammelt uthus har 49-åringen brukt flere år på å innrede det vi kan kalle garasje nummer to. Og det hele er virkelig gjennomført, til fingerspissene.

– Stilen er basert på amerikansk diner-style fra 50- og 60-tallet. Så har jeg forsøkt å innrede så godt jeg kan med både jukeboks, flipperspill, colaeffekter og en aldri så liten bar. Når jeg går inn i garasjen, føler jeg tiden skrus rett tilbake til 50-tallet. Her kan jeg virkelig kose meg og slappe av, smiler entusiasten.

Tro det eller ei - dette er en garasje!

– Noen mener jeg er stein gal

Garasjen, eller uthuset er med andre ord proppet med nostalgi. Gamle kassaapparat, colabrett og tyggegummimaskin. Elementene er hentet fra flere steder i verden, men det aller meste er kjøpt i Norge og fra USA.

Nils Oskars interesse for Amcar har vært til stede lenge. Det har utvilsomt smittet over på omgivelsene. 
Nils Oskars interesse for Amcar har vært til stede lenge. Det har utvilsomt smittet over på omgivelsene. 

Men nå er det ikke slik at Nils Oskar nøyer seg med bare én avdeling. Neida, i garasjen er det også gjort plass til en norsk 70-talls krok, med ærverdige bensinpumper og gamle reklameskilt fra blant andre Schaus bryggerier og diverse kolonialer.

– Man kan vel trygt si at det har ballet litt på seg. Noen mener jeg er stein gal, men de fleste syns det bare er veldig moro, og ikke minst hyggelig.

Per kjører en av Norges eldste taxier

Enorm interesse

Selv om Nils Oskar bor i Hægebostad kommune med i underkant av 2.000 innbyggere, har likevel interessen vært enorm. Noe mindre respons ble det heller ikke da 49-åringen delte noen få bilder i Facebook-gruppen «Ja, vi som elsker garasjen vår».

– Det kokte nesten over med folk som ville komme å se. Til slutt endte jeg opp med å arrangere åpen dag, ler Nils Oskar, og legger til at hele 200 dukket opp på kun noen timer.

– Det gikk med litt kaffi da ja! Men det er bare moro at prosjektet har blitt en slik samlingsplass. Her deler vi både lidenskap for bil og mimrer tilbake med passende musikk, forteller han.

I tillegg til diner-style har det også dukket opp en norsk avdeling i garasjen. 
I tillegg til diner-style har det også dukket opp en norsk avdeling i garasjen. 

Trump, Putin og Geir: 9.000 (!) har søkt om personlig bilskilt

Restaurerer 27 år gammel VW buss

Det som står i den mer normale garasjen, hvor det faktisk er plass til et par biler, er selvfølgelig også amerikansk. Nærmere bestemt en heftig Chevrolet C10.

Pickupen er en ombygd 62-modell med godkjent senkesett, Detroit Steel felger, shaved doors (uten synlig håndtak) og ikke minst dekor utført av Ivar Åsland. Det er samme mann som blant annet har lakkert den kjente Autofil-Bobla.

– Jeg har også en 71-modell VW buss. Den har tidligere fraktet skoleelever her i lokalområdet, det er jo litt moro. Nå har den og stått stille i 27 år, så her har jeg noen timer i garasjen før den er i toppstand igjen.

– Og hva blir så planene videre?

– Det blir nok enda flere avdelinger etterhvert. Pluss at jeg må utvide bensinstasjonen. Men akkurat nå skal jeg bare nyte sommeren og drømme meg tilbake til 50-tallet, avslutter nostalgikeren.

Se mer i bildeserien under:

Har du en garasje du ønsker å dele med oss og våre lesere? Da vil vi gjerne se og høre om den. Klikk på denne linken for mer info: Vis frem garasjen din på Broom!

Så lekker kan en stasjonsvogn være