Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lyst på et personlig bilskilt? Da har du faktisk muligheten nå.

Statens vegvesen åpner nemlig nå opp for noe mange har ønsket seg lenge. 15. juni lanserer de en digital tjeneste der du kan søke om ditt personlige bilskilt. Det setter du selv sammen av bokstaver og tall.

For 9.000 kroner får du rettigheten til skiltet i ti år. Søknad om personlige bilskilt kan bare leveres gjennom Statens vegvesens selvbetjeningsløsning på nett.

Øremerket overskudd

Hvis det er flere søknader til samme tegnkombinasjon, vil søknaden som først ble registrert hos Statens vegvesen få førsterett til kombinasjonen.

– Vi vet at det er mange som har etterspurt personlige bilskilt, og nå kan vi tilby dette også i Norge. Prisen på 9.000 kr er satt for å dekke inn kostnadene ved ordningen, men skal også gi et overskudd som skal øremerkes trafikksikkerhetsformål, sier Heidi Øwre, seksjonsleder ved kontor for kjøretøygodkjenning og registrering i Vegdirektoratet.

Når den digitale tjenesten blir gjort tilgjengelig, kan du sjekke om tegnkombinasjonen du ønsker deg er ledig. Hvis den er det, kan du søke om å få tildelt skiltet du ønsker deg.

Litaueren manglet skilt på bilen, så fikk han en idé...

Ikke helt fritt fram

– Det vil være en manuell godkjenning av alle søknader. Det er vanskelig å si på forhånd hvor stor pågangen blir og hvor lang behandlingstiden vil være, sier Øwre, i en pressemelding.

Personlige bilskilt har vært tilgjengelige i land som Storbritannia og Sverige i mange år, nå kommer det også til Norge.
Personlige bilskilt har vært tilgjengelige i land som Storbritannia og Sverige i mange år, nå kommer det også til Norge.

Helt fritt fram til hva skiltet ditt skal inneholde, er det imidlertid. Det er et krav at tegnkombinasjonen ikke er støtende, til ulempe for noen eller krenker varemerkerettigheter. Alle personlige skilt må ha minimum to og maksimum sju tegn (ordinære norske bokstaver og tall), inklusiv eventuelle mellomrom.

For å kunne søke om et personlig bilskilt må du være fylt 18 år. Du må også eie den aktuelle bilen (uten medeier) som skal ha skiltet.

Nå blir små skilter lovlig også i Norge

Følger ikke bilen

Hvis tegnkombinasjonen du ønsker deg blir innvilget, vil du få 30 dagers frist til å betale 9.000 kroner for rettigheten til skiltet.

Hvis du ikke betaler innen fristen, vil tegnkombinasjonen bli frigitt, og andre kan søke om bilskiltet.

Et personlig bilskilt følger ikke bilen ved salg, men du kan knytte det personlige bilskiltet til din neste bil. Det er ikke tillatt å selge bilskiltet videre til noen andre.

Hva synes du om dette: Kult eller temmelig bortkastet? Vi tar debatten i kommentarfeltet under:

LES OGSÅ: Derfor er skilter fra Lakselv det hotteste i Bergen