Lite tyder på at temperaturen i bilmarkedet vil synke, snarere tvert imot. Rekordmange planlegger nå bilkjøp. 
Lite tyder på at temperaturen i bilmarkedet vil synke, snarere tvert imot. Rekordmange planlegger nå bilkjøp. 

Det går mot et jubelår for norske bilselgere

Nå planlegger mange å kjøpe ny bil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nybilsalget i Norge er rekordhøyt, samtidig har det aldri vært flere biler til salgs i bruktmarkedet.

Det er med andre ord gode tider for de som selger bil – og de som ønsker å kjøpe. Og det ser ikke ut til å avta, snarere tvert imot.

Andelen nordmenn som planlegger nytt bilkjøp øker nemlig kraftig. Hele 20 prosent sier det har planer om å kjøpe ny bil det neste året, det er en økning på 33 prosent sammenlignet med 2015.

Jubelår

I følge Bilfinansieringsundersøkelsen, gjennomført av Norstat for Penger.no og Finn.no, sier hele én av fem at de har planer om å kjøpe ny bil i de neste 12 månedene. Det er en økning på fem prosentpoeng hvis man sammenligner med samme periode i 2015.

– Det er absolutt grunn til å tro at det kan gå mot et jubelår for norske bilselgere. Det er mer optimisme i markedet, og det er langt flere i år som sier at de er på jakt etter ny bil sammenlignet med tidligere år, sier daglig leder i Penger.no, Anette Romdahl.

– Hvor mye tjener egentlig forhandleren på en bruktbil?

Ut av olje-nedturen

I følge undersøkelsen, vurderer 32 prosent å kjøpe nybil, mens 39 prosent sier de er på utkikk etter en bruktbil. 29 prosent er i markedet for begge deler.

Ett tegn på at den norske økonomien har kommet seg ut av oljenedturen, er at hele 30 prosent av de spurte sier de skal finansiere bilkjøpet ved hjelp av oppsparte midler. 30 prosent planlegger å betale noe kontant og resten gjennom billån, mens 18 prosent sier de planlegger å utvide boliglånet for å finansiere bilkjøpet.

– Det er dobbelt så mange i år som sier de ønsker å øke boliglånet for å finansiere bilkjøpet, enn tidligere år. Det er nok mange som tenker det er lurt å bruke boliglånet for å finansiere bilkjøpet på grunn av lavere rente. Det mange glemmer er nedbetalingstiden. Hvis du skal betale ned boliglånet på 20 år, så blir faktisk bilkjøpet mye dyrere hvis du bruker boliglånet fremfor et billån med noe høyere rente. Jeg anbefaler å bruke litt tid på å sette seg inn i de ulike låneformene som finnes før man bestemmer seg, sier Romdahl, i en pressemelding.

På bruktbiljakt? Her får du full oversikt

Nybilsalget er rekordhøyt, samtidig har det aldri vært flere biler å velge mellom i bruktmarkedet i Norge. Foto: Newspress. 
Nybilsalget er rekordhøyt, samtidig har det aldri vært flere biler å velge mellom i bruktmarkedet i Norge. Foto: Newspress. 

Redd for å kjøpe feil

De siste årene har også leasing blitt mer populært, selv om vi nordmenn fortsatt hovedsakelig ser etter å kjøpe bil. Andelen som vurderer leasing øker, og 34 prosent oppgir at de vurderer enten leasing eller kjøp.

– Skal du velge elbil, hybrid eller diesel? Det er vanskelig å gi et konkret svar på dette spørsmålet i et bilmarked som er i rivende teknologisk utvikling. Mange er nok bekymret for å ta feil valg når de skal kjøpe bil. Dette tror jeg er noe av årsaken til at så mange nå vurderer leasing, sier Anette Romdahl.

Dette stemmer med det inntrykket Brooms bilekspert Benny Christensen har av bilmarkedet akkurat nå. Hva slags drivlinje man bør velge er en gjenganger på hans eksperttjeneste, Spør Benny.

Mye psykologi i markedet

– Det har nok aldri vært vanskeligere å vite hva man "bør" gjøre. Det er stor usikkerhet i markedet. Mye av dette styres også av politikerne. Akkurat nå har vi et system som favoriserer elbiler og ladbare hybrider, mens dieselbiler på mange måter er blitt den store, stygge ulven. Derfor er også mange skeptisk til å kjøpe ny dieselbil nå, forteller Benny.

– Har de grunn til å være det?

– Jeg vil si både og. Det er mye psykologi i dette markedet. Dette har også med å gjøre hvor i landet man bor og ikke minst: Hva slags kjøremønster man har. Bor du i – eller tett på – en storby, er det nok grunn til å vente at det blir både dyrere og kanskje også mer tungvint å bruke dieselbil de kommende årene. For mange andre er diesel fortsatt det mest økonomiske, særlig hvis man kjører mye. Og så skjer det en rivende utvikling rundt elbiler og rekkevidde. Slik sett går trenden helt klart den veien, spørsmålet er nok bare hvor fort, mener Benny.

Ladbar hybrid til hyggelig pris: Denne kommer straks til Norge

Sjekk hva bruktbilselgeren har funnet på – i videoen under: