Nå begynner det virkelig å haste for de som ikke har betalt årsavgiften, dette gjelder så mye som 127.000 kjøretøy.  Foto: Scanpix
Nå begynner det virkelig å haste for de som ikke har betalt årsavgiften, dette gjelder så mye som 127.000 kjøretøy.  Foto: Scanpix

Nå risikerer 127.000 norske biler å bli avskiltet

Begynner virkelig å haste for de som ikke har betalt.

20. mars var fristen for å betale årsavgift for 2017.

Hele 3,7 millioner krav ble sendt ut til norske bileiere. Til sammen dreier det seg om nesten ti milliarder kroner, som skal inn i statskassen.

Nå er vi i juni, men fortsatt er det mange som ikke har betalt. Tall fra Skatteetaten viser at det dreier seg om så mye som 127.000 kjøretøy.

Nå sender Skatteetaten ut vedtak om avskilting og registreringssperre til de som ikke har betalt årsavgift for kjøretøyet sitt.

Påskiltingsgebyr

Alle som betaler årsavgiften etter forfallsdato, må betale en tilleggsavgift. For bil og motorsykkel er den 250 kroner. Når årsavgiften er registrert betalt, trekker Skatteetaten avskiltingsvedtaket.

Kontrolleres kjøretøyet av Tolletaten på veien, kan kjøretøyet fortsatt beholde skiltene på hvis eieren betaler årsavgiften, tilleggsavgiften og et gebyr på 900 kroner.

Hvis kjøretøyet blir avskiltet, må eieren betale et påskiltingsgebyr til Statens vegvesen på 1.540 kroner.

Derfor har ingen fått oblat i posten i år

Levere til vraking

I september kommer så Skatteetaten til å be Statens innkrevingssentral sende kravene som fortsatt ikke er betalt til tvangsinnkreving.

Alle kjøretøy som var registrert 1. januar i år, er årsavgiftspliktige i 2017. Selv om du avskiltet kjøretøyet etter 1. januar, fører ikke dette til fritak for avgiften. Bare kjøretøy som eierne leverte til vraking senest 20. mars 2017, får fullt avgiftsfritak.

Dersom eieren leverer kjøretøyet til vraking i perioden 21. mars til og med 30. juni, betaler Skatteetaten halv avgift tilbake til siste registrerte eier.

Liten dings - den kan redde livet ditt:

Dette koster det

Satsene for årsavgift er slik: Bil under 7.500 kilo – 2.820 kroner. Bil under 7.500 kilo, diesel uten fabrikkmontert partikkelfilter – 3.290 kroner. Motorsykkel koster 1.960 kroner, mens elbil, veteranbil, moped, traktor og taxi koster 455 kroner i årsavgift.

Hvis du har et kjøretøy som veier minst 7.500 kilo, skal du betale vektårsavgift.

For ordens skyld: Du kan ikke betale avgift for flere kjøretøy med samme faktura. Du kan heller ikke betale avgift for flere år på samme faktura.

LES OGSÅ: Snart forsvinner årsavgiften slik vi kjenner den i dag