Voksne blir stadig flinkere til å sørge for at barna sitter riktig sikret i bil. Nå sitter hele 63 prosent av barn mellom 1 og 3 år bakovervendt.

Det viser resultatet av 3.230 kontroller foretatt av Trygg Trafikk og forsikringsselskapet If i alle de seks UP-distriktene landet over.

Slik har det imidlertid ikke alltid vært:

På 70-tallet omkom rundt hundre barn i trafikken hvert år. Nå er det nesten ingen. Mye av forklaringen er ifølge Trygg Trafikk at barna sitter i riktige bilstoler, er godt festet og at stadig flere sitter bakovervendt til de er fire år.

Leid ut 150.000 barnestoler

– Mange foreldre husker nok at de selv lå på hattehylla eller lekte i bilsetet, uten hverken bilstol eller bilbelte. Det gikk ikke alltid bra, og mange mistet livet eller ble alvorlig skadet fordi sikkerheten var for dårlig, sier Jan Olav Nilssen, leder for skadeforebyggende arbeid i If.

If har samarbeidet med Trygg Trafikk om sikring av barn i bil i mange år.

Forsikringsselskapet har også leid ut mer enn 150.000 trygge bilbarnestoler til kundene sine siden 1993.

Barna sitter tryggeste bakovervendt til de er fire år, så kan man snu setet. Foto: NAF.
Barna sitter tryggeste bakovervendt til de er fire år, så kan man snu setet. Foto: NAF.

Forbrukerrådet advarer: Disse barnesetene bør du holde deg unna

Hodet er stort og tungt

– Selv om stadig flere sikrer barna riktig, er det fremdeles for mange som tar for lett på det og tenker de kun skal en kort tur og at ”det går sikkert bra”. Men hvert år blir barn alvorlig skadet i trafikken. Bakovervendt barnesete er det viktigste enkelttiltaket du kan gjøre for å sikre barnet ditt, slår Nilssen fast, i en pressemelding.

Årsaken til at småbarn skal sitte bakovervendt er at hodet er stort og tung sammenlignet med nakkemuskulaturen. Derfor øker faren for nakkeskader hvis det kastes fremover i en ulykke.

Ved bakovervendt sikring vil trykket fordeles på hele området fra hodet til baken. Trygg Trafikk mener barn skal sitte bakovervendt frem til de er fire år.

Trygg Trafikk: Advarer mot å legge ned UP

Dårligst på Vestlandet

Årets barnesete-kontroller viser at i Oslo sitter hele 72 prosent av barna under fire år bakovervendt, etterfulgt av Nord-Norge med 71 prosent.

Dårligst ut kommer Vestlandet. Der er andelen fremdeles bare litt over halvparten, 53 prosent.

– Noen voksne vet ikke at bakovervendt sikring er tryggest. Andre tenker at det er mer behagelig for barnet å sitte med kjøreretningen. Flere sier også at de ikke setter barnet bakovervendt fordi de vil se barnet under kjøreturen eller synes det blir for trangt mellom setene. Vi er tydelige på at sikkerheten må gå foran alt, sier sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen.

Livsviktig at barna sitter riktig vei

Kontrollresultat fordelt på UP-distrikter:

• Oslo: 72 prosent

• Nord (Nordland, Troms og Finnmark): 71 prosent

• Øst (Østfold, Hedmark, Oppland, Akershus): 66 prosent

• Midt (Møre og Romsdal, Sør- og Nord-Trøndelag): 65 prosent

• Sør (Buskerud, Vestfold, Telemark, Agder-fylkene): 55 prosent

• Vest (Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane): 53 prosent

Krasjtest: Her kan du se forskjellen på ny og gammel bil