Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De selvkjørende bilene kommer for fullt. En rekke bilprodusenter jobber nå på spreng med å gjøre teknologien så bra at vi sjåfører om noen år er ganske så overflødige.

Men dette handler naturligvis ikke bare om personbiler. Det er blant annet ventet at veldig mye av transporten av gods på veiene vil bli overtatt av selvkjørende biler i ikke altfor fjern fremtid. Dette vil gi store besparelser, samtidig som det kan bli både mer effektivt og sikrere enn i dag.

Kjøres manuelt første gang

Volvo er blant dem som er langt framme på dette. De tester i dag ut selvkjørende lastebiler ute på veiene, nå har de også satt i gang test av en selvkjørende søppelbil.

Lykkes de med dette prosjektet, vil de kunne revolusjonere denne bransjen, og kutte kostnadene til søppelhåndtering kraftig.

Rent konkret fungerer det slik at bilen kjøres manuelt og på helt vanlig måte første gang på ruten. Ved hjelp av sensorer og GPS blir alt logget, dermed vet bilen hva den skal gjøre neste gang. Hvor den skal kjøre, og ikke minst: Hvor den skal stoppe.

De skal gi oss en bil helt uten ratt og pedaler

Følger med på omgivelsene

På neste tur, gjentar den så dette. "Føreren" aktiverer systemet fra panelet bak på bilen. Når søppelbøttene er tømt, flytter bilen seg selv til neste stoppunkt.

En rekke sensorer følger også med på omgivelsene. Om det står en bil parkert i veikanten, svinger søppelbilen selv rundt denne, om det er plass til det. Og den stopper umiddelbart hvis det kommer andre ting i veien, for eksempel barn som leker.

Prosjektet skal gå ut 2017, deretter skal det evalueres grundig.

Ikke helt etter planen: Kjørte på rødt og skremte syklistene

Se video av hvordan det fungerer i praksis, øverst i denne saken.